image_pdfPDFimage_printWydrukuj
We wstępie postu chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować najlepszą gofrownicę dostępną na rynku – mowa o gofrownicach z firmy Dezal. Są one profesjonalne, używane w gastronomii, ale także idealnie sprawdzają się w domu. Wybrałam model  301 ze stali nierdzewnej z grubą kratką. Płyty nagrzewają się bardzo szybko do temp. 195 st. C. i dosłownie w ciągu 2-3 minuty po nalaniu ciasta gofry są gotowe. We wpisie prosty i dobry przepis na chrupiące gofry. Niedługo kolejne ciekawsze przepisy :).
Przepis na chrupiące gofry
przepis na 12 sztuk

2 szklanki mąki 
2 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju lub oliwy
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
Oddzielić białka od żółtek.
Mąkę zmiksować z żółtkami, mlekiem, proszkiem, olejem (lub oliwą) i cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodawać pianę do ciasta i zmiksować krótko na wolnych obrotach.
Ciasto nalewać do gofrownicy – przed pierwszą partią warto delikatnie pędzelkiem silikonowym nasmarować kratki olejem.
Piec gofry przez 2-3 minuty na rumiano. 
Jeśli szukacie idealnej gofrownicy to zajrzyjcie tutaj – klik. Wcześniej sama miałam serduszkową gofrownicę i ta jest zdecydowania warta swojej ceny. 

11 Replies to “Przepis na gofry”

  1. Ewelina W says: 10 marca 2014 at 08:21

    Sprawdzę dziś przepis 🙂

  2. Justyna Żak says: 10 marca 2014 at 08:42

    muszę w końcu kupić gofrownicę, poprzednia nie dopiekała mi ciasta, w środku gofry były surowe. Nie wiesz w jakiej cenie jest ta gofrownica? nie mogę zleźć takiej informacji na stronie, która podałaś:)

    1. Dusia says: 10 marca 2014 at 10:18

      koło 200 zł na stronie jest podane gdzie mozna ją kupić i ewentualnie allegro. surowe w środku nie są nawet jesli za mocno posmarowałam olejem kratki to były jasne ale upieczone 🙂

  3. Majana says: 10 marca 2014 at 13:24

    Cudnie wyglądają Twoje gofry Dusiu!:)

  4. Anonimowy says: 10 marca 2014 at 16:28

    uwielbiam gofry i też używam gofrownicy Dezal – jak dla mnie gofrownica idealna,miałam wcześniej dwie innych firm,ale do niczego się nie nadawały,gofry były jak gumowate naleśniki;ta z Dezala ma moc i gofry są jak trzeba:)
    fajny przepis podałaś i piękne Ci wyszły:)
    basia

  5. Anonimowy says: 10 marca 2014 at 21:26

    Moja aktualna gofrownica pomału umiera i ostatnio rozważałam Dezala, ale jak na razie dla mnie zbyt drogi… Niemniej jednak gofry wyszły Ci idealne. :>

  6. Małe Kulinaria says: 11 marca 2014 at 06:21

    do spryskiwania gofrownicy czy patelni polecam atomizery do oliwy/oleju, zostawiają tylko równomierną mgiełkę oleju więc nie ma obawy, że coś wyjdzie za tłusto

  7. gotujebochce says: 11 marca 2014 at 11:03

    Witaj:)
    Nominowałem twojego bloga do Libster Blog Award 2014.
    Więcej informacji http://gotujebochce.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-2014.html

    Zapraszam do zabawy 😉

  8. Marzena says: 15 marca 2014 at 08:15

    uwielbiam gofry z wszystkim 🙂 a na widok Twoich aż chce się jeść 🙂

  9. Domowe gofry says: 1 lipca 2014 at 09:36

    Dobry przepis, gofry wyszły idealne chrupiące.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.