3 przepis z okazji Tygodnia Greckiego na blogu! Pyszne greckie szaszłyki i banalnie proste do zrobienia. To takie polskie mielone na patyku z aromatycznymi przyprawami i ziołami.
Szaszłyki z mięsa mielonego najlepiej podać z sosem tzatzyki lub sałatką grecką.
Greckie szaszłyki z mięsa mielonego
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- świeże zioła (natka pietruszki, kolendra, koperek)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz czarny
- przyprawa do souvlaków (lub oregano, tymianek, kolendra, majeranek)
Mięso wymieszać z posiekanymi ziołami, pokrojoną drobno cebulą, przeciśniętymi ząbkami czosnkami, jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Dłońmi formować podłużne kotlety, w które wbijać patyczki drewniane do szaszłyków.
Grillować mięso z dwóch stron na złoto i podawać greckie szaszłyki z domowymi frytkami, sosem tzatzyki i grecką sałatką czyli tak jak w Grecji :).
Wypróbowane! Co prawda wyglądało gorzej, ale smakowało całej rodzince :)))