Grzybówki-wileńskie pierogi

Najlepsze.
Ulubione.
Raz do roku.
Babcine.
Pierogi wileńskie z grzybami – grzybówki
przepis rodzinny
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone
ciasto
3 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki oleju
około 1 – 1,5 szklanki zimnej wody
sól

farsz:
suszone grzyby
cebula
łyżeczka oleju
sól, pieprz
Suszone grzyby przepłukać wodą w celu pozbycia się zanieczyszczeń.
Zalać wodą w misce i zostawić na noc.
Następnie razem z wodą ugotować do miękkości.
Grzyby zmielić przez maszynkę lub przy użyciu innego sprzętu, albo drobno pokroić.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Jak stanie się szklista dodać grzyby, smażyć chwilę razem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Zostawić do ostygnięcia.
Mąkę zagnieść z żółtkami i olejem, stopniowo dodawać wodę, żeby ciasto stało się miękkie i elastyczne (u mnie zgarnia około 1,5 szklanki wody). Doprawić solą.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
Na każde kółko nakładać farsz i formować pierogi, dociskając je widelcem.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (używam frytownicy) aż staną się złociste z obu stron.
Idealne do barszczyku i do podjadania.
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone