Ostatnio miałam chęć eksperymentowania w kuchni. Patrząc na woreczek z ciecierzycą i drugi z sezamem postanowiłam przyrządzić wegański hummus. Przygotowując hummus potrzebujemy tahini, czyli pastę sezamową, którą łatwym sposobem zrobimy w domu. Hummus idealnie smakuje na pieczywie, także takim chrupkim.
Hummus
3 łyżki sezamu
łyżka oliwy
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
pół szklanki suchej ciecierzycy
sól
1/3 szklanki zimnej wody
Dzień przed przygotowaniem hummusu, należy ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać.
Wrzucić do garnka, ponownie zalać wodą i zagotować.
Gotować około godziny, aż ciecierzyce będzie można rozgnieść w palcach, a po przekrojeniu nie będzie widać białego koloru wewnątrz.
Odcedzić ciecierzycę i zostawić do ostudzenia.
Na patelni zrumienić ziarna sezamu, które potem wrzucić razem z łyżką oliwy do miski blendera i zmiksować na pastę – tahini (możecie też użyć gotowej, kupnej w sklepie jasnej pasty).
Do gotowego tahini dodać ciecierzycę, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny i sól.
Miksować na gęstą pastę, a następnie dodać część zimnej wody i sprawdzić po ponownym zmiksowaniu konsystencję (moja pasta wymagała około 1/3 szklanki zimnej wody).
Gotowy hummus przełożyć do miseczki, można go polać oliwą, posypać przyprawami i ozdobić pietruszką.
Uwielbiam hummus!
Uwielbiam hummus ze świeżym jeszcze ciepłym arabskim pieczywem polany dobrą oliwą z oliwek. Mniam.
Dusia, albo myślimy podobnie, albo korzystamy z podobnych źródeł, bo któryś raz albo ty zamieszczasz coś pierwsza, co ja chcę u siebie zrobić, albo ty umieszczasz to, co u mnie niedawno się pojawiło 😉
mniami, uwielbiam 🙂 pycha smakuje z marcheweczkami pokrojonymi w słupki i z ogórkiem świeżym mmmm 🙂 pycha
kocham hummus 🙂 muszę w końcu go zrobić sama!:) Piękne zdjęcia!
a można to zrobić z ciecierzycą z puszki? ile wtedy jej użyć? 🙂
pewnie, że można – puszka ciecierzycy będzie ok 🙂