Pierwsze oznaki.
Wiosny.
Przebiśniegi.
I promyk słońca.


Jabłecznik z bitą śmietaną
jabłecznik z bitą śmietaną, jabłecznik pod chmurką, jabłecznik, przepis na jabłecznik, biszkopt z musem jabłkowym

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Mus jabłkowy:
duży słoik musu jabłkowego
(albo 1,5 kg jabłek, cukier do smaku)
20 gram żelatyny
łyżeczka soku z cytryny
Bita śmietana:
300 ml śmietanki kremówki
1/3 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Przygotować biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. 
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.
Pieczemy w temp.160st.C przez ok.30-40min.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Ostudzić, zdjąć papier, przekroić na 2 blaty.
Gotowy mus jabłkowy z sokiem cytrynowym podgrzać (albo pokrojone na kawałki jabłka dusić z cukrem w garnku do miękkości i zmiksować) dodać żelatynę.
Mieszać przez kilka minut aż żelatyna się rozpuści i zostawić do ostudzenia.
Przełożyć pierwszy blat do tortownicy (razem z rantem).
Wyłożyć mus jabłkowy i docisnąć go drugim blatem, włożyć do lodówki.
Żelatynę do śmietanki rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody.
Ubić śmietankę razem z cukrem na bitą śmietaną, dodawać stopniowo żelatynę.
Bitą śmietaną przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
Przed podaniem ozdobić np. czekoladą.
jabłecznik z bitą śmietaną, jabłecznik pod chmurką, jabłecznik, przepis na jabłecznik, biszkopt z musem jabłkowym

23 Replies to “Jabłecznik z bitą śmietaną”

  1. Kruszynka says: 28 lutego 2013 at 07:02

    Przepyszny musiał być !

  2. Ania says: 28 lutego 2013 at 07:32

    Cudownie wygląda 🙂

  3. Andźka says: 28 lutego 2013 at 08:01

    Piekny jabłecznik w formie tortu!

  4. Antenka says: 28 lutego 2013 at 08:25

    leciusieńko, pysznie!:D

  5. Magda111 says: 28 lutego 2013 at 10:18

    bardzo,bardzo zachęcający do spróbowania…

  6. blog okularnicy says: 28 lutego 2013 at 11:07

    widziałaś już przebiśniegi? zazdroszczę 🙂

  7. Justyna Bąk says: 28 lutego 2013 at 11:27

    świetny pomysł:) torcik wygląda pysznie:)
    na szczęście wiosna co raz bliżej:)

  8. ania-gotuje.blog.pl says: 28 lutego 2013 at 11:31

    moja ciocia robiła podobny 🙂

  9. Duusiak says: 28 lutego 2013 at 11:58

    Jabłecznik wygląda przepysznie ! 😉
    Dodałas do akcji smaki dzieciństwa,ale nie dodałas banerka.

  10. szagon-przez-ogródek says: 28 lutego 2013 at 13:15

    Moja mama robi podobny, tylko zamiast tortu jest w formie klasycznego placka:)

  11. madlene17 says: 28 lutego 2013 at 14:24

    Bardzo lubię taki jabłecznik:)

  12. Ola says: 28 lutego 2013 at 15:21

    wygląda bardzo lekko, pysznie!

  13. judik says: 28 lutego 2013 at 16:58

    Pięknie i pysznie wygląda:-)

  14. Majana says: 28 lutego 2013 at 17:28

    Bardzo ładny Dusiu!:)

  15. Kulinarny Zenit says: 28 lutego 2013 at 19:56

    rewelacyjny torcik 🙂 aż mi się zachciało słodkiego !

  16. Dusia says: 28 lutego 2013 at 22:57

    Zeby ten blog był mój to oznaczaloby, że potrafię zrobic takie pyszne ciasto… niestety:) Wygląda rewelacyjnie

  17. attea atea says: 1 marca 2013 at 06:52

    Jestem pierwszy raz na Twoim blogu i bardzo mi sie podoba.Nie tylko Twoje pomysły na potrawy ale zdjecia potraw…są piękne!Właśnie zaobserwowałam bloga z numerem 605:)Piękna liczba:)Będę często wpadała po inspiracje.Zapraszam też do siebie,dziś pewnie cos napiszę,bo nad morzem drugi dzień słońce i chce się zacząć działać:)

    1. Dusia says: 1 marca 2013 at 08:29

      Bardzo się cieszę, że zostaniesz u mnie na dłużej 🙂

  18. Olinka says: 1 marca 2013 at 11:52

    Dusiu, śliczny delikatny jabłecznik :))))
    Dziękuje za dodanie wpisu do akcji i gorąco pozdrawiam,
    Olinka – Smakowy Raj

  19. MartynCia ^^ says: 3 marca 2013 at 14:04

    jaki on uroczy, nie mogę sie napatrzeć 🙂

  20. zufik says: 3 marca 2013 at 15:28

    Pięknie wyglada! zamawiam kawałeczek 😉

  21. gin says: 4 marca 2013 at 16:01

    Cudne ciacho, ta truskawka wygląda rozkosznie 🙂

  22. Marta Ostrowska says: 5 marca 2013 at 07:50

    Bardzo ładnie się prezentuje jabłecznik. ; )
    Świetny!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.