I kropelki.
Spadają.
Z różowych.
Pelargonii.
Jabłecznik pełnoziarnisty
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
szklanka trzcinowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0,5 szklanki oleju
2 jabłka
cynamon
cukier perlisty
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Wlewać stopniowo olej i miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Jabłka obrać i pokroić w plastry.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układać plastry jabłka – można je oprószyć mąką by nie opadły na dno ciasto.
Jabłka posypać cynamonem i cukrem perlistym.
Piec 40-50 minut w temp. 170st.C.
Piec 40-50 minut w temp. 170st.C.
Chciałabym Wam polecić mąki z mojego miasta – Gdańskie Młyny. Mąki są dobrej jakości, mamy szeroki ich wybór, jak mąki z kłoskiem, żytnie, pełnoziarniste, orkiszowe, a także specjalne mieszanki chlebowe czy mąki na pizze. W Trójmieście są ogólnodostępne, a dalej podobno w sieci marketów Tesco. Znacie, korzystacie, lubicie?
bardzo apetyczny 🙂
jabłecznik i do tego pełnoziarnisty, mniam:))))
Zdrowy i pyszny:-) A mąkę używam pełnoziarnistą i orkiszową;-)
Idealny 🙂
Pięknie wygląda:) Nie dość ,ze zdrowe, to jeszcze pyszne!
Mniamm:D
u nas pelargonie już niestety kolor straciły… są szare i smutne. cudny wypiek, zwłaszcza dzieki cukrowi w perelkach…
Mmmmmmniammmmmm… rozmarzyłam się 🙂 Ach, gdyby nie te jajka! ;D
Pięknie wygląda i do tego zdrowy. Idealnie 🙂
Mniam 🙂
Pięknie wygląda 🙂
Zdrowo, a jednocześnie pysznie. I o to chodzi!
jakie zdrowe :3
Bardzo fajnie wygląda. Pozdrawiam
jak ja uwielbiam zdrowe pełnoziarniste wypieki ;d *.*
Jak pysznie 😉
Dusiu, piękny i apetyczny ten jabłecznik, fajnie wykorzystałaś mąkę pełnoziarnistą 🙂
Pozdrawiam, T.
Uwielbiam ich mąki. Kupuję albo GM, albo Melvit, chociaż wolę te pierwsze 🙂
Apetyczne ciasto.
wspaniałe ciasto na jesień 🙂
jabłka!:D już mnie kupiłaś:)
niestety Tesco mam na drugim końcu miasta 🙁
wygląda pięknie! masz cudowną formę do ciast. mąki o której piszesz nie znam, ale rozejrzę sie w tesco z czystej ciekawości! pozdrawiam ciepło 🙂
Wygląda wspaniale. Pysznie:)
Dusiu, jest przepiękny! Muszę go upiec!
Pozdrawiam:)
piękny jabłecznik, imponujący!
Śliczne te ciasto, ale bym zjadła;p
wygląda pięknie i pewnie cudownie smakuje:)
Zdrowy i pyszny 🙂 Wart wypróbowania 🙂
Przepysznie wygląda!
Zdrowsza wersja jabłecznika. Świetny przepis 🙂
Dusiu, zaszalałaś!
ekstra.
w przekroju wprost bajeczny 😉
Ciasto obłędne, ale powiedz, proszę, na jak dużą formę wystarczają te proporcje? Chciałam zrobić w prostokątnej i nie wiem, jak duża będzie odpowiednia.
piekłam w tortownicy o średnicy 20cm, jak dasz prostokątną będzie po prostu niższe
dzięki 🙂