image_pdfPDFimage_printWydrukuj
I kropelki.
Spadają.
Z różowych.
Pelargonii.
Jabłecznik pełnoziarnisty
jabłecznik, przepis na jabłecznik, jabłecznik pełnoziarnisty, ciasto pełnoziarniste, przepis na ciasto pełnoziarniste, ciasto z jabłkami
 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
szklanka trzcinowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0,5 szklanki oleju
2 jabłka
cynamon
cukier perlisty
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Wlewać stopniowo olej i miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Jabłka obrać i pokroić w plastry.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układać plastry jabłka – można je oprószyć mąką by nie opadły na dno ciasto. 
Jabłka posypać cynamonem i cukrem perlistym.
Piec 40-50 minut w temp. 170st.C.
jabłecznik, przepis na jabłecznik, jabłecznik pełnoziarnisty, ciasto pełnoziarniste, przepis na ciasto pełnoziarniste, ciasto z jabłkami

jabłecznik, przepis na jabłecznik, jabłecznik pełnoziarnisty, ciasto pełnoziarniste, przepis na ciasto pełnoziarniste, ciasto z jabłkami

jabłecznik, przepis na jabłecznik, jabłecznik pełnoziarnisty, ciasto pełnoziarniste, przepis na ciasto pełnoziarniste, ciasto z jabłkami
Chciałabym Wam polecić mąki z mojego miasta – Gdańskie Młyny. Mąki są dobrej jakości, mamy szeroki ich wybór, jak mąki z kłoskiem, żytnie, pełnoziarniste, orkiszowe, a także specjalne mieszanki chlebowe czy mąki na pizze. W Trójmieście są ogólnodostępne, a dalej podobno w sieci marketów Tesco. Znacie, korzystacie, lubicie? 

35 Replies to “Jablecznik pelnoziarnisty”

  1. deserowo says: 6 listopada 2012 at 10:29

    bardzo apetyczny 🙂

  2. siankoo says: 6 listopada 2012 at 10:32

    jabłecznik i do tego pełnoziarnisty, mniam:))))

  3. Marzena says: 6 listopada 2012 at 10:38

    Zdrowy i pyszny:-) A mąkę używam pełnoziarnistą i orkiszową;-)

  4. Kulinarna Fuzja says: 6 listopada 2012 at 10:51

    Pięknie wygląda:) Nie dość ,ze zdrowe, to jeszcze pyszne!

  5. nuovana says: 6 listopada 2012 at 11:08

    u nas pelargonie już niestety kolor straciły… są szare i smutne. cudny wypiek, zwłaszcza dzieki cukrowi w perelkach…

  6. Patyska says: 6 listopada 2012 at 12:59

    Mmmmmmniammmmmm… rozmarzyłam się 🙂 Ach, gdyby nie te jajka! ;D

  7. Barbara says: 6 listopada 2012 at 13:18

    Pięknie wygląda i do tego zdrowy. Idealnie 🙂

  8. Zielaczek says: 6 listopada 2012 at 13:41

    Pięknie wygląda 🙂

  9. whiness says: 6 listopada 2012 at 13:57

    Zdrowo, a jednocześnie pysznie. I o to chodzi!

  10. Magda says: 6 listopada 2012 at 14:21

    Bardzo fajnie wygląda. Pozdrawiam

  11. teenager ;) says: 6 listopada 2012 at 14:41

    jak ja uwielbiam zdrowe pełnoziarniste wypieki ;d *.*

  12. burczymiwbrzuchu says: 6 listopada 2012 at 14:59

    Dusiu, piękny i apetyczny ten jabłecznik, fajnie wykorzystałaś mąkę pełnoziarnistą 🙂
    Pozdrawiam, T.

  13. Sandy says: 6 listopada 2012 at 15:52

    Uwielbiam ich mąki. Kupuję albo GM, albo Melvit, chociaż wolę te pierwsze 🙂
    Apetyczne ciasto.

  14. Gosia says: 6 listopada 2012 at 16:22

    wspaniałe ciasto na jesień 🙂

  15. Anulla says: 6 listopada 2012 at 18:08

    jabłka!:D już mnie kupiłaś:)

  16. Ania says: 6 listopada 2012 at 19:54

    niestety Tesco mam na drugim końcu miasta 🙁

  17. blog okularnicy says: 6 listopada 2012 at 20:09

    wygląda pięknie! masz cudowną formę do ciast. mąki o której piszesz nie znam, ale rozejrzę sie w tesco z czystej ciekawości! pozdrawiam ciepło 🙂

  18. Majana says: 6 listopada 2012 at 20:35

    Wygląda wspaniale. Pysznie:)

  19. KUCHARNIA, Anna-Maria says: 6 listopada 2012 at 20:44

    Dusiu, jest przepiękny! Muszę go upiec!
    Pozdrawiam:)

  20. Maja Skorupska says: 6 listopada 2012 at 20:47

    piękny jabłecznik, imponujący!

  21. Magdalena M says: 6 listopada 2012 at 22:23

    Śliczne te ciasto, ale bym zjadła;p

  22. k.m.w. says: 7 listopada 2012 at 08:42

    wygląda pięknie i pewnie cudownie smakuje:)

  23. Monica says: 7 listopada 2012 at 08:43

    Zdrowy i pyszny 🙂 Wart wypróbowania 🙂

  24. Angie says: 7 listopada 2012 at 14:03

    Przepysznie wygląda!

  25. Małgorzata Margaretka says: 7 listopada 2012 at 15:23

    Zdrowsza wersja jabłecznika. Świetny przepis 🙂

  26. Karmel-itka. says: 7 listopada 2012 at 21:05

    Dusiu, zaszalałaś!
    ekstra.

  27. pasjonatka says: 7 listopada 2012 at 21:52

    w przekroju wprost bajeczny 😉

  28. scriptum says: 26 listopada 2012 at 13:13

    Ciasto obłędne, ale powiedz, proszę, na jak dużą formę wystarczają te proporcje? Chciałam zrobić w prostokątnej i nie wiem, jak duża będzie odpowiednia.

    1. Dusia says: 26 listopada 2012 at 13:25

      piekłam w tortownicy o średnicy 20cm, jak dasz prostokątną będzie po prostu niższe

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.