Jajka marynowane w słoiku? Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki po fachu – tu zobacz wersję podstawową. Tym razem postanowiłam przygotować jajka marynowane w occie balsamicznym. Wystarczy potem je przekroić dodać majonez i posypać szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą. Sprawdzają się fajnie też w sałatkach.
Na pewno zaskoczą Waszych gości przy stole.
Jajka marynowane w occie balsamicznym

- 6-8 jajek ugotowanych na twardo
- cebula
- 3 listki laurowe, łyżeczka pieprzu czarnego, łyżeczka ziela angielskiego
marynata:
- pół szklanki octu balsamicznego
- 1/3 szklanki octu zwykłego
- 1,5 szklanki wody
- pół szklanki cukru
- łyżeczka soli
Wszystkie składniki marynaty zagotuj ze sobą w rondlu – zamieszaj co jakiś czas aby cukier i sól się rozpuściły. Zdejmij z palnika. Do dużego słoika włóż gotowane jajka na twardo, dodaj posiekaną w piórka cebulę oraz przyprawy – listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalej gorącą marynatą. Zakręć słoik i odstaw na kilka dni – najlepiej tydzień. Gotowe jajka przekrój na pół i podawaj ze składnikami wymienionymi we wstępie wpisu.
