jajka marynowane w słoiku

Jajka marynowane w słoiku? Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki po fachu – tu zobacz wersję podstawową. Tym razem postanowiłam przygotować jajka marynowane w occie balsamicznym. Wystarczy potem je przekroić dodać majonez i posypać szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą. Sprawdzają się fajnie też w sałatkach.

Na pewno zaskoczą Waszych gości przy stole.

Jajka marynowane w occie balsamicznym

  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo
  • cebula
  • 3 listki laurowe, łyżeczka pieprzu czarnego, łyżeczka ziela angielskiego

marynata:

  • pół szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki octu zwykłego
  • 1,5 szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka soli

Wszystkie składniki marynaty zagotuj ze sobą w rondlu – zamieszaj co jakiś czas aby cukier i sól się rozpuściły. Zdejmij z palnika. Do dużego słoika włóż gotowane jajka na twardo, dodaj posiekaną w piórka cebulę oraz przyprawy – listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalej gorącą marynatą. Zakręć słoik i odstaw na kilka dni – najlepiej tydzień. Gotowe jajka przekrój na pół i podawaj ze składnikami wymienionymi we wstępie wpisu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.