Wszędobylska świąteczna atmosfera zaczyna być widoczna także w przepisach na blogu. Dzisiaj chciałabym zaprezentować ciekawe śniadanie w korzennym klimacie. Jogurt z dodatkiem miodu i cynamonu, karmelizowane banany oraz pierniczki to smakowite rozpoczęcie dnia. Warto również do śniadania podać szklankę 100 % soku pomarańczowego Tymbark by dostarczyć organizmowi pierwszą z pięciu zalecanych porcji witamin w ciągu dnia. Sok Tymbark, który nie zawiera dodatkowych cukrów, zapewnia aktywne rozpoczęcie dnia, co przekłada się na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Karmelizowane banany przekładane jogurtem i pierniczkami

2 banany
2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
szklanka jogurtu naturalnego
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
kilka pierniczków
Banany pokroić na plasterki, wrzucić do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny, włączyć palnik i jakiś czas gotować do momentu aż staną się lepkie i zmiękną.
Odstawić do ostygnięcia.
Jogurt połączyć z miodem i cynamonem.
Pierniczki skruszyć na pył, w moździerzu lub tłuczkiem.
Nakładać warstwami do wysokiej szklanki: pierniczki, jogurt, banany i powtórzyć jeszcze raz.
Wierzch posypać odrobiną pierniczków, ozdobić miętą.

5 Replies to “Jogurt z bananem i pierniczkami”

  1. teenager ;) says: 11 grudnia 2013 at 05:33

    ja na śniadania najbardziej preferuję owsianki, ale lubię też wymyślać i inne dania jak placki, ciastka itp. 🙂
    takim pierniczkowym przekładańcem bym nie pogardziła *-*

  2. BERY says: 11 grudnia 2013 at 08:28

    ciekawa jestem smaku tego cuda!

  3. Justyna Żak says: 11 grudnia 2013 at 11:27

    ale bym zjadła takie danie:)

  4. Natalie says: 11 grudnia 2013 at 12:02

    Idealna propozycja na lekkie śniadanko ! Lubię takie :))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.