Dynia królowa października – w tym przepisie w m(i)ęskim towarzystwie karkówki. 
Karkówka pieczona z dynią i rozmarynem

1,5 kg karkówki
średniej wielkości dynia
300 g pieczarek
2-3 gałązki rozmarynu 
3-4 ząbki czosnku
musztarda stołowa
pieprz ziołowy i naturalny
tymianek
olej
Karkówkę pokroić na kotlety, które lekko rozbić i doprawić z dwóch stron przyprawami oraz natrzeć musztardą oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. 
Mięso skropić olejem i zostawić w marynacie na min. godzinę. 
Pieczarki pokroić na większe kawałki, a dynię obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. 
Pieczarki i dynię skropić olejem lub oliwą, posypać tymiankiem i wymieszać. 
Do rękawa/worka do pieczenia nakładać warstwami mięso, pieczarki, dynię oraz gałązki rozmarynu.
Zamknięty worek przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec w temp. 200 st.C. przez godzinę, a następnie przedziurawić worek i dopiekać całość przez 15 minut jeszcze.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.