Karkówka w coca coli to jedna z pyszniejszych propozycji przygotowania tego mięsa. Z połączenia coli, ketchupu i musztardy wychodzi pyszny słodko-kwaśny sos, a mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Inne przepisy na karkówkę:
Karkówka w coca coli
1 kg karkówki
ostra papryka, słodka papryka, sól, pieprz
szklanka coca coli
2 łyżki oliwy
szklanka ketchupu
2 łyżki musztardy
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Karkówkę pokroić na plastry, lekko rozbić i obficie posypać przyprawami.
Wymieszać coca colę z ketchupem, musztardą, oliwą i czosnkiem.
Do marynaty włożyć plastry mięsa, obtoczyć z każdej strony mieszanką i zostawić na min 2 godziny.
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.
Wow! W whisky i ketchupie już robiłam, ale chyba pora na coca-colę 😉
w whisky, mój by powiedział, że to marnowanie, ale kusi by spróbować:)
Twój blog jest świetny 🙂 Smakowicie wszystko wygląda 🙂 Czytam teraz blogi kulinarne bo zobaczyłam te gadżety: http://blog-sniadaniowy.blogspot.com/2015/02/zobacz-20-najnowszych-gadzetow-do.html i tak jakoś nie naszło, że jestem za słabą kucharką i moja kuchnia powinna wyglądać nieco inaczej 🙂 Dzięki twojemu blogowi na pewno się to zmieni 😉 Pozdrawiam:D
Ja do marynaty dodaję jeszcze 4 łyżki miodu 🙂