image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dzisiaj chciałabym Wam
zaproponować przepis na klops z jajem i szpinakiem. Klops z jajem to dla mnie
wspomnienie dzieciństwa, a dla mojej mamy trochę powrót do czasów PRL’u.
Moja mama, jako młoda gospodyni, przygotowała
klops na święta, zamiast pracochłonnego pasztetu, a swoją pomysłowością zyskała
kulinarne uznanie wśród rodziny. Natomiast ja, jako młoda dziewczynka,
nazywałam pieczeń – keksem i wszyscy mieli ubaw.
Takie dania, gdy pojawiają się na
stole przywodzą ciepłe wspomnienia. Od niedawna na święta wielkanocne razem
przygotowujemy taką pieczeń rzymską, a ja ostatnio upiekłam jej modyfikację, bo
dodałam do środka szpinak, który swoją zielenią przywołuje wiosnę. 
Mając taki wielkanocny przepis, można wziąć udział w
konkursie Biedronki! Do zdobycia czekają; robot kuchenny, blendery i deski
kuchenne z imieniem Mamy, które mogą być wspaniałym prezentem dla Mamy.
Wystarczy opisać przepis i rodzinne wspomnienie, które się z nim wiąże. Konkurs
znajdziecie na stronie wielkanocneprzepisy.biedronka.pl.
Klops z jajem i szpinakiem

1 kg mięsa mielonego z łopatki
8 jajek (6 ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek, 2 surowe)
szklanka bułki tartej
cebula
4 ząbki czosnku
500 g mrożonego szpinaku
4 łyżki masła
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu naturalnego
łyżeczka pieprzu ziołowego
pół łyżeczki zielonej czubrycy
2 łyżeczki sosu tabasco (opcjonalnie)
Na maśle usmażyć szpinak, jak odparuje doprawić do smaku sola i pieprzem.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażyć i ostudzić.
Mięso mielone wymieszać z dwoma jajkami, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami: solą, pieprzem ziołowym i czubrycą. 
Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dno formy wyłożyć około 1/3 mięsa, następnie szpinak, a potem w równym rządku jedno za drugim ugotowane jajka.
Całość przykryć resztą mięsa, które należy docisnąć do dołu.
Piec przez godzinę w temp. 180 st.C. aż mięso będzie odchodzić od boków.
Najlepiej podawać z sosem chrzanowym.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.