Nasiona chia to tzw. superfood, więc należą do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona chia produkuje szałwia hiszpańska. Te małe nasionka potrafią zwiększyć swoją objętość nawet 10-krotnie, bo charakteryzują się dużą chłonnością, przy czym nie zmieniają smaku potraw, bo chłoną ten smak od nośnika. Są bogate w kwasy omega-3, wapń i żelazo (zawierają go więcej niż szpinak). Dzięki zawartości pełnowartościowego białka zapobiegają nowotworom, obniżają ciśnienie krwi, regulują trawienie błonnika i kojąco działają na nerwy. Nie powinno zjadać się więcej nasionek chia niż 3 łyżeczki dziennie.
Nasiona chia w mleku z konfiturą

szklanka mleka
2 łyżki nasionek chia
łyżeczka ksylitolu
2 łyżki ulubionej konfitury
Nasionka chia z ksylitolem zalać mlekiem i wymieszać, włożyć do lodówki na 15 minut.
Wyjąć, rozmieszać dokładnie np. trzepaczką, aby nie było grudek – nie można pominąć tego etapu.
Włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.
Rano nałożyć na dno szklanek ulubioną konfiturę, a na wierzch przełożyć napęczniały nasionka chia.

3 Replies to “Nasiona chia w mleku”

  1. Martyna says: 17 stycznia 2016 at 19:11

    Bardzo je lubie 🙂

  2. Zuzia B says: 31 maja 2017 at 17:10

    Uwielbiam takie puddingi zwłaszcza latem, kiedy jest dostęp do świeżych owoców 🙂

    Pozdrawiam ciepło

    1. Dusia says: 1 czerwca 2017 at 09:13

      ja tak samo 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.