Trudno uwierzyć, że minęło właśnie 14 lat od kiedy napisałam pierwszy wpis na tym blogu… Z jednej strony czuję ogromną dumę, a z drugiej jestem trochę blogowym dinozaurem. Blogowe pisanie rozpoczęło się od przepisu na pierniczki, a więc zgodnie z tradycyjną coś nowego piernikowego dla Was.

Krajanka piernikowa nada się idealnie na prezenty! Chociaż ostrzegam, bo jest tak dobra, że po zrobieniu potrafi szybko znikać. Wbrew pozorom naprawdę szybko się ją robi.

Dziękuję, że ze mną jesteście 🙂 Będzie mi niezwykle miło jeśli dołączycie do obserwowania mojego konta na ig, gdzie codziennie coś publikuję.

Krajanka piernikowa

ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 60 g masła
  • 65 g miodu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 g cukru pudru
  • 550 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • opakowanie przyprawy piernikowej (27 g)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 40 ml gorącej wody

Jak zrobić krajankę piernikową?

Mleko, masło, miód i 50 g cukru pudru podgrzewać w garnku do rozpuszczenia masła. Zdjąć z palnika, jak masa będzie ciepła, a nie gorąca to rozkruszyć do środka drożdże i wymieszać. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie do misy miksera wsypać pozostały cukier puder, przesianą mąkę, kakao, przyprawę piernikową, sodę i sól. Jak drożdże ruszyły to masę miodowo-maślaną z nimi wlać również do misy miksera. Wymieszać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na 3 części – najlepiej te, których nie używamy owinąć w folię aby nie wyschło ciasto. Pierwszą część ciasta rozwałkować na około 0,5 cm, a następnie pokroić w paski, które kolejno kroić w kwadraciki czy romby. Przełożyć ciastka na papier do pieczenia i piec przez 8 min w temp. 180 st.C. Po tym czasie przesypać ciastka do dużej miski (np. od misy miksera). Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem. Przygotować lukier w międzyczasie – wymieszać cukier puder z wodą. Jak wszystkie ciastka mamy w misce upieczone to jeszcze ciepłe polewamy lukrem, potrząsamy miską, aby wszystkie się nim oblepiły. Następnie krajankę przełożyć na papier do pieczenia do wysuszenia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.