Ostatnio robiąc zakupy na bazarku, sprzedająca bardzo chciała sprzedać mi kawałek dyni, a ja nie mogłam odmówić, bo od razu wiedziałam, że przygotuję krem z dyni. Szukałam nowego pomysłu na dodatek do niej i padło na soczewicą, genialne połączenie. Wszystkie przepisy z dynią tu.
Pikantny krem z dyni z soczewicą i suszonymi pomidorami
1 kg dyni (po obraniu)
3-4 ziemniaki
duża cebula
ostra papryka
po pół łyżeczki: kurkumy, ostrej papryki, imbiru
woda do zalania warzyw
płaska łyżeczka czerwonej pasty curry
puszka soczewicy
pół łyżeczki pasty z ostrych papryczki na bazie oliwy
kilka suszonych pomidorów
olej do smażenia
150 ml śmietanki 30%
sól do smaku
Na dno wysokiego garnka wlać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w plasterki.
Dodać przyprawy: kurkumę, ostrą paprykę, imbir oraz pastę curry i smażyć chwilę.
Dodać dynię pokrojoną w kilku cm kawałki oraz obrane ziemniaki pokrojone na ćwiartki.
Całość zalać wodą, tak by warzywa były przykryte – zagotować, a po zagotowaniu gotować do miękkości warzyw, około 20-30 minut.
Przy użyciu blendera zmiksować zupę na gładko, doprawić solą do smaku, dodać śmietankę i zagotować.
W między czasie na patelni przesmażyć odsączoną z zalewy soczewicę razem z ostrą pastą paprykową i suszonymi pomidorami pokrojonymi w mniejsze kawałki.
Zupę podawać posypaną soczewicą z suszonymi pomidorami.
Cudowny kolor! Zachęca do wypróbowania 🙂
mmm super
Krem z dyni robię bardzo często w sezonie, ale dodatek soczewicy jakoś nie wpadł mi do głowy, a to bardzo fajny pomysł!