Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na tradycyjną zupę grzybową, a teraz pokazuję jej nowoczesną formą, czyli krem z grzybów. Jeśli jednak znajdziecie mniej grzybów, to przygotujcie sos grzybowy
Krem z grzybów leśnych
krem z grzybów, krem z grzybów leśnych, zupa krem z grzybów, zupa krem grzybowa, krem grzybowy

1 kg grzybów leśnych (prawdziwków, podgrzybków)
2 cebule
pół kostki masła
litr bulionu drobiowego
3-4 ziemniaki
pół szklanki śmietanki 30%
świeży tymianek
sól, pieprz
Grzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą.
Kapelusze pokroić w paseczki , trzonki w cienkie plasterki.
Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z 1/4 kostki masła i smażyć aż się zeszkli.
Dodać resztę masła i pokrojone grzyby, smażyć aż woda z grzybów odparuje – około 10 minut.
Do bulionu (można zostawić z bulionu marchewki) wrzucić grzyby z cebulą, zagotować, a po zagotowaniu dodać pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki.
Gotować około 20 minut, do miękkości ziemniaków.
Doprawić solą, pieprzem, dodać gałązki tymianku i dolać śmietankę.
Gotować jeszcze kilka minut. 
Zmiksować blenderem do gładkiej konsystencji.
krem z grzybów, krem z grzybów leśnych, zupa krem z grzybów, zupa krem grzybowa, krem grzybowy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.