Kilka lat czekałam na moment, żeby zrobić to ciasto i kiedy wybraliśmy się na plantacje malin w Gdyni to wiedziałam, że w piekarniku wyląduje kruche z malinami i budyniową pianką.
To ciasto jest obłędne! Przygotowanie jego można podzielić sobie nawet na 2 dni – najpierw upiec kruche, a kolejnego robić resztę. Gwarantuję, że zachwytów nie będzie końca!
Przy okazji polecam Wam wizytę W Malinogrodzie i samozbiór malin. Zobacz tu: https://www.instagram.com/p/DMvnCj0M_RJ/
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru i łyżka cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub/i śmietankowego najlepiej bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
+ świeże maliny (najlepiej 2 opakowania po 250 g, ale może być i jedno)
Jak zrobić ciasto kruche z malinami i budyniową pianką?
Najpierw przygotować ciasto kruche: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na kawałki masło, zmiksować lub zagnieść. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy i ponownie zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na część większą i mniejszą np.60 i 40% i włożyć do zamrażalnika na godzinę lub na całą noc. Potem większą część ciasta wyłożyć lub zetrzeć na tarce na blaszkę prostokątną 30×20 z papierem do pieczenia i upiec ciasto przez 20 min w temp.190st.C. Ostudzić ciadto po upieczeniu.
Przygotowanie budyniowej pianki rozpocząć od ubicia na sztywno białko, a następnie dodać łyżka po łużce cukry. Dodawać stopniowo proszek budyniowo ciągle miksując, a na koniec wlać olej strużką do ciasta. Piankę wyłożyć na ostudzony spód ciasta. Na piankę układać maliny i lekko je docisnąć do masy. Na maliny zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika. Piec całość przez 30 minut w temp. 190 st.C.
Można podawać posypane cukrem pudrem.


