W tym roku bardzo polubiłam się z malinami. Pewnie truskawki przez to na mnie się obraziły, ale co zrobić :). Przepisy z malinami zebrane są tutaj w jednym miejscu. Dziś mam dla Was ciasto hit, które zasmakuje wszystkim. Jeśli chcecie zabłysnąć przy stole to musicie zróbić kruche ciasto z malinami i budyniową pianką.

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

kruche ciasto z malinami i budyniowa pianką

składniki na ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła

składniki na budyniową piankę:

+ opakowanie malin (około 300 g)

Składniki na kruche ciasto zagnieść ze sobą, podzielić na dwie równe części, owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na godzinę.

Dużą, prostokątną 36×24 cm blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na który zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta. Podpiec spód w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 st.C. Zostawić do ostudzenia, a w tym czasie przygotować piankę budyniową.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier i cały czas ubijać. Wsypać proszek budyniowy ciągle miksując, a na koniec strużką wlać olej. Budyniową piankę wylać na podpieczony spód. Na jej wierzchu ułożyć maliny, które delikatnie docisnąć do masy. Na maliny zetrzeć drugą część kruchego ciasta. Piec w temp. 180 st.C. przez 40 minut aż wierzch się zrumieni.

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką gotowe i smakuje każdemu :).

kruche ciasto z malinami i budyniowa pianką

Obserwuj mnie na Instagramie – tutaj zawsze będziesz ze mną na bieżąco, zobaczysz pracę blogową od kulis, pójdziemy razem na spacer po Trójmieście i wyruszymy w podróże :).

Zapraszam Was też do mojej grupy na fb – GDZIE ZJEŚĆ DOBRZE W TRÓJMIEŚCIE.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.