image_pdfPDFimage_printWydrukuj

W tym roku udało mi się zrobić troszkę więcej przetworów niż kiedyś. Na blogu jest już przepis na najlepszy sos paprykowy do nachosów. Teraz mamy sezon na żurawinę, która pojawiła się już nie tylko na bazarkach, ale i w popularnych marketach. Konfitura z żurawiny i gruszki sprawdzi się doskonale do deski serów lub pieczonych mięs.

Konfitura z żurawiny i gruszki

konfitura z żurawiny
  • 500 g żurawiny
  • 2-3 gruszki
  • pół szklanki wody
  • 180 g cukru

Jak zrobić konfiturę żurawinową?

Do garnka wrzucić żurawinę, którą zalać wodą i zasypać cukrem. Zagotować. W międzyczasie żurawina zacznie strzelać, jak popcorn uważajcie. Ugnieść żurawinę i wtedy wystarczy dodać jeszcze pokrojoną w średnie kawałki gruszki. Gotować około 15 minut aż wszystkie owoce staną się miękkie, ciągle mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15 minut.

konfitura z żurawiny

Obserwuj mnie na Instagramie – tutaj zawsze będziesz ze mną na bieżąco, zobaczysz pracę blogową od kulis, pójdziemy razem na spacer po Trójmieście i wyruszymy w podróże :).

inspiracja

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.