image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Jesienią z przyjemnością wracam do przygotowywania kolorowych kolacji. Lubię, jak na talerzu jest kolorowo! Oczywiście z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw, dlatego tym razem mam dla Was przepis z figami. Z kieliszkiem czerwonego wina będą to już idealne grzanki na romantyczną kolację.

Grzanki z figami, kozim serem i szynką parmeńską

Grzanki z figami, kozim serem i szynką parmeńską

składniki:

  • bagietka lub inne pieczywo
  • 100-150 g koziego sera
  • 2-3 świeże figi
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • rukola
  • orzechy włoskie
  • miód lipowy (u mnie od lat z Pasieki Pucer)
  • krem balsamiczny
  • oliwa
  • świeżo mielony pieprz / tymianek

Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą i na gorącej patelni lub w piekarniku zrobić grzanki. Na pieczywo kłaść rukolę, szynkę parmeńską, kozi ser w plasterkach, kawałki figi i dodać orzechy. Posypać całość pieprzem i tymiankiem. Z wierzchu polać kremem balsamicznym i miodem.

grzanki z figami i kozim serem
grzanki z figami i kozim serem

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.