Od czasu do czasu lubię urozmaicać domowe obiady kuchnią orientalną. Do tej pory hitem była wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, ale równie dobrze sprawdził się kurczak kung pao. Jest to danie słodko-pikantne, zawiera wiele składników, ale bardzo szybko się je robi. 
Kurczak Kung Pao

500 g filetu z kurczaka
3 łyżki oleju (np. koksowego)
1 cm kawałek imbiru
duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
garść orzechów ziemnych
2-3 papryki czerwone
łyżeczka sosu ostrygowego
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki cukru brązowego
sól, pieprz do smaku
łyżka mąki ziemniaczanej
Filet z kurczaka pokroić w paski lub kosteczkę.
Doprawić solą, pieprzem i posypać mąką ziemniaczaną. 
Usmażyć mięso na oleju kokosowym i odstawić na później. 
 W woku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego i przesmażamy na nim imbir posiekany w paseczki, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
Dodać paprykę krojoną w kostkę, ostrą paprykę w proszku i chwilę razem smażyć, po czym dolać szklankę ciepłej wody, sos ostrygowy, sojowy, olej sezamowy i cukier.
Dodać mięso i razem gotować.
Sos można zagęścić dodatkowo łyżeczką mąki ziemniaczaną wymieszanej w 3 łyżkach wody. 
Podawać na ryżu, można posypać szczypiorkiem.

3 Replies to “Kurczak kung pao”

  1. Naturalne metody says: 15 stycznia 2017 at 17:39

    Wyśmienita propozycja z tym kurczakiem 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.