4 szczęścia.
Miłość.
Pieczenie.
Fotografia.
Zumba.
Sezamowy kurczak w piwnej marynacie z sosem musztardowo-miodowym
autorski przepis na konkurs z piwem Książęce
kurczak w sezamie, kurczak w piwnej marynacie, sezamowe kąski, pierś w sezamie, filet w sezamie, sos musztardowo miodowy
podwójna pierś z kurczaka
szklanka piwa Książęce korzenne
2 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki oliwy
łyżka sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
jajko
sól, pieprz
sezam
olej
sos musztardowo-miodowy:
łyżka musztardy dijon
łyżka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka oliwy
bazylia
Zaczynamy od przygotowania marynaty.
Piwo łączymy z posiekanymi drobno ząbkami czosnku, z papryką, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym.
Pierś delikatnie tłuczkiem rozbijamy, a następnie kroimy w paseczki.
Mięso wrzucamy do marynaty i zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia na jeden talerz kładziemy rozmieszane jajko, dodajemy sól i pieprz.
Na drugi talerz wysypujemy ziarna sezamu.
Rozgrzewamy na patelni olej.
Kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i najpierw zanurzamy w jajku, potem w sezamie i kładziemy na patelnie.
Smażymy z dwóch stron aż kąski staną się złociste.
Przekładamy gotowe kąski na papier, aby wchłonął się tłuszcz.
Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Gorące sezamowe kąski zanurzamy w sosie.
kurczak w sezamie, kurczak w piwnej marynacie, sezamowe kąski, pierś w sezamie, filet w sezamie, sos musztardowo miodowy
kurczak w sezamie, kurczak w piwnej marynacie, sezamowe kąski, pierś w sezamie, filet w sezamie, sos musztardowo miodowy

20 Replies to “Kurczak w sezamie”

  1. marinia says: 18 stycznia 2013 at 07:51

    Wygląda swietnie. Na pewno pyszny jest taki kurczak. Robiłam i w kokosie, i w krakersach, w sezamie jeszcze nie…

  2. Jagoda says: 18 stycznia 2013 at 09:16

    pycha! kurczak + sezam, świetne połączenie 😉

  3. blog okularnicy says: 18 stycznia 2013 at 10:47

    imprezowo mi się kojarzy, czyli pozytywnie 🙂

  4. better-choice says: 18 stycznia 2013 at 10:51

    no łał, po prostu obłęd 🙂

  5. Antenka says: 18 stycznia 2013 at 11:07

    genialne jedzonko!:)

  6. teenager ;) says: 18 stycznia 2013 at 13:30

    ciekawie podany kurczak , pewnie smaczny ;d

  7. wiosenka27 says: 18 stycznia 2013 at 13:40

    Świetna przekąska na spotkania z przyjaciółmi:)

  8. Anulla says: 18 stycznia 2013 at 15:40

    cudowne!:) ja przeważnie robię kotlety w sezamie, ale pomysł na przekąskę świetny!:)

  9. Kamciss says: 18 stycznia 2013 at 16:09

    Wygląda cudownie i bardzo kusząco 🙂

  10. Ania says: 18 stycznia 2013 at 18:16

    Połączenie kurczaka z sezamem to jedno z moich ulubionych 🙂

  11. Olimpia Davies says: 18 stycznia 2013 at 18:55

    Świetna przekąska, w sam raz do piwka:-). Ja ostatnio robiłam kotleciki z kurczaka w sezamowej panierce z sosem słodko – kwaśnym i chili.

  12. pasjonatka says: 18 stycznia 2013 at 21:39

    chetnie bym porwala taki kasek ;D

  13. krychutek says: 19 stycznia 2013 at 11:32

    no zjadłabym… tylko miodu na razie nie mogę, ale znalazłam zastępnik czyli syrop z agawy, więc może zrobię 🙂

  14. Luna says: 19 stycznia 2013 at 19:57

    Poszalałaś! 😉 Wygląda świetnie! 🙂

  15. aga-aa says: 20 stycznia 2013 at 08:12

    Bardzo lubie takie kurczaczki, idealnie sie sprawdzaja na roznych domowkach 🙂

  16. Anonimowy says: 20 stycznia 2013 at 16:03

    Czaiłam się na taki z milky wayem, ale to już następnym razem 🙂
    Ciekawy pomysł na kurczaka

  17. Kulinarna Ja says: 21 stycznia 2013 at 15:23

    Ale apetycznie wygląda! Idealne na obaid jak i kolacje, czy wizytę gości. Super!

  18. Anonimowy says: 21 stycznia 2013 at 21:51

    Super apetycznie to wygląda! 😉
    chyba sprubuję sb takie zrobic!

    Pozdrawiam z http://myzombielifee.blogspot.com/

  19. Karolka says: 26 stycznia 2013 at 21:48

    Pyszności!:) powodzenia w konkursie:)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.