image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Kolorów mi.
Trzeba więcej.
Nie szarości.


Gotujemy polskie.
Akcja u Janka Kuronia.
Kuchnia staropolska.
Zrazy wołowe w sosie własnym
przepis rodzinny
zrazy wołowe, zrazy w sosie własnym, zrazy, przepis na zrazy
1 kg mięsa wołowego – zrazówka
sól, pieprz
musztarda
kilkanaście plasterków boczku wędzonego
kilka ogórków kiszonych
cebula
mąka
olej
liść laurowy 
4 ziarna ziela angielskiego
4 kulki jałowca
6 ziaren pieprzu
150 ml śmietanki
Mięso kroić na długie paski o grubości około 0,5 cm.
Każdy plaster mięsa utłuc lekko tłuczkiem.
Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
Z jednej strony posmarować musztardą.
Ogórki i boczek pokroić w paseczki, cebulę w piórka.
Na każdym plastrze mięsa kładziemy słupek boczku, na to paseczek ogórka i cebulę.
Całość zawinąć w roladkę, obtoczyć w mące i spiąć wykałaczkami.
Zrazy smażyć na oleju aż zrumienią się z każdej strony.
Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby przykrywało mięso.
Zagotować i dodać  liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz.
Można doprawić solą i pieprzem naturalnym.
Gotować na średnim ogniu około 1-1,5 godziny.
Jak zrazy są miękkie dodać do wywaru śmietankę.
Zrazy podajemy na ciepło polane sosem własnym.
zrazy wołowe, zrazy w sosie własnym, zrazy, przepis na zrazy

11 Replies to “Zrazy wołowe”

  1. Patrycja says: 17 stycznia 2013 at 08:10

    Uwielbiam wołowe zrazy!

  2. Justyna Bąk says: 17 stycznia 2013 at 08:24

    ja dokłada jeszcze pieczarki do środka:) pysznie wyglądają:)

  3. Olka says: 17 stycznia 2013 at 10:26

    Moja babcia do nadzienia dodawała jeszcze czosnku, ale tak poza tym to były bardzo podobne.

  4. Kamciss says: 17 stycznia 2013 at 14:54

    Tradycyjny obiad, pycha :3

  5. Magda says: 17 stycznia 2013 at 15:28

    Zawsze sie sprawdzają!

  6. Marzena says: 17 stycznia 2013 at 15:49

    O tak, pycha taki obiadek:-) Nie dodaję tylko ziela ani listka laurowego.

  7. Agabi says: 19 stycznia 2013 at 09:47

    wołowina to moje ulubione mięso. Zraziki wyglądają jak u mamy:)

  8. Przemek Mijas says: 10 marca 2013 at 13:14

    Ja mam inny sposób, zamiast boczku wsadzam skórę z chleba razowego oraz ogórek kiszony i cebulkę a zrazik obowiązkowo posmarowany musztardą. Obsmażam i bardzo długo duszę. Każdy zachwala.

    1. Dusia says: 10 marca 2013 at 13:28

      Chlebek zamiast boczku nie przejdzie 🙂 Aczkolwiek ciekawi mnie 🙂 a musztarda obowiązkowo!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.