image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Małe słowa.
Małe gesty.
A ogromnie.
Cieszą.
 Tarta cytrynowa
„Wypieki” Anneka Manning
tarta cytrynowa, przepis na tartę cytrynową, kruche ciasto, przepis na tartę, lemon tart,
ciasto kruche:
225 g mąki
30 g cukru pudru
125 g schłodzonego masła
jajko
łyżka zimnej wody
masa:
4 jajka roztrzepane
165 g drobnego cukru
80 ml kremówki
2/3 szklanki soku z cytryny
łyżka drobno startej skórki z cytryny
cukier puder 
Przesiać do miski mąkę, cukier puder i sól. 
Palcami wetrzeć masło pokrojone w kostkę.
Zrobić zagłębienie i dodać roztrzepane jajko.
Siekać nożem aż ciasto zacznie się zbrylać.
(Jeśli trzeba dodaj wodę).
Zagnieść ciasto.
Spłaszczyć, włóżyć do woreczka i schować do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Blachę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy około 30 cm.
Nawiń ciasto na wałek i przełóż na blachę.
Na ciasto połóż papier do pieczenia i obciąż ryżem, fasolą lub starymi monetami.
Piecz 20 minut, następnie zdejmij papier i piecz kolejne 10 minut.
Wyjmij z piekarnika i zajmij się masą.
Ubij jajka, cukier i śmietanką do połączenia się składników.
Dodaj sok z cytryny i skórkę, wymieszaj.
Zmniejsz temp. piekarnika do 150 st. C.
Wylej masę na ciasto i piecz 40-50 minut aż masa zastygnie.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
tarta cytrynowa, przepis na tartę cytrynową, kruche ciasto, przepis na tartę, lemon tart,
Do tej tarty użyłam mąki pszennej pomorskiej z Gdańskich Młynów.Mąka ta idealnie nadaje się do wypieków.

tarta cytrynowa, przepis na tartę cytrynową, kruche ciasto, przepis na tartę, lemon tart,
tarta cytrynowa, przepis na tartę cytrynową, kruche ciasto, przepis na tartę, lemon tart,

35 Replies to “Tarta cytrynowa”

  1. patitolubi says: 16 stycznia 2013 at 07:09

    Wygląda pysznie:) Uroczy talerzyk.

    Pozdrawiam ♥ Pati

  2. Marzena says: 16 stycznia 2013 at 07:38

    Ale bym chciała kawałeczek do kawy…:-)

  3. Karmel-itka. says: 16 stycznia 2013 at 07:59

    mm.. cytrynowa rozkosz w ten zimowy czas.

  4. morrigan23 says: 16 stycznia 2013 at 08:38

    Nie przepadam za tartami, ale Twoja wygląda obłędnie :)))

  5. Justyna Bąk says: 16 stycznia 2013 at 08:39

    pyszne Ciasto i smakowicie wygląda:)

  6. Dusia says: 16 stycznia 2013 at 08:56

    hmm musze taką zrobic 🙂

  7. Bet says: 16 stycznia 2013 at 09:14

    tarta chodzi za mną każda ostatnio -serowa ,jabłkowa…. cytrynową też bym zjadła 🙂

  8. Pasja-Kreacja-Inspiracja says: 16 stycznia 2013 at 10:35

    Tarta wygląda super! Mam ochotę ją wypróbować ale szczere mówiąc nie przepadam z tartami więc muszę ją zrobić gdy będę spodziewała się gości uwielbiających tego typu słodkości 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam do nas,
    Jolka

    http://www.pasja-kreacja-inspiracja.blogspot.com

  9. Arnika says: 16 stycznia 2013 at 10:51

    Mmmm, właśnie piję kawkę, a tu takie zdjęcia… Na pewno pyszna!

  10. blog okularnicy says: 16 stycznia 2013 at 12:36

    ehh, za tartę cytrynową zabieram się, zabieram i coś zabrać nie mogę ;/

  11. madlene17 says: 16 stycznia 2013 at 13:15

    Oj tak, małe przyjemności i gesty zdecydowanie cieszą najbardziej – np. kawałek takiej pysznej tarty cytrynowej:)

  12. teenager ;) says: 16 stycznia 2013 at 14:38

    cytrynowa – pewnie pycha 1 super wyglada ;d

  13. Anonimowy says: 16 stycznia 2013 at 14:39

    wypas

  14. asia_2105 says: 16 stycznia 2013 at 14:40

    tarty to coś wspaniałego, ja uwielbiam rabarbarową 🙂

  15. Kasia Cukier says: 16 stycznia 2013 at 15:31

    nie robiłam jeszcze cytrynowej 🙂 prezentuje się pysznie 🙂

  16. Majana says: 16 stycznia 2013 at 16:03

    Wygląda świetnie i bardzo pysznie. Cytrynowe są super:)

  17. Klaudia P says: 16 stycznia 2013 at 18:34

    Muszę koniecznie zrobić tartę, bo nie robiłam. Ta wygląda przepysznie 🙂

  18. Kamciss says: 16 stycznia 2013 at 19:46

    Wygląda BARDZO apetycznie 🙂

  19. szagon-przez-ogródek says: 16 stycznia 2013 at 20:04

    Ja robię taki krem bez jajek, że już tylko do lodówki;)

  20. tuitu says: 16 stycznia 2013 at 21:44

    Bardzo mi te niebieskości pasują do tej tarty. Śliczne zdjęcia. 😉

  21. Olimpia Davies says: 17 stycznia 2013 at 01:04

    Jest piękna i zdjęcia również piękne:-)

  22. Wilczyca Aga Strzęciwilk says: 17 stycznia 2013 at 08:10

    Piekłam wczoraj tartę ale jabłkową. Bardzo lubię takie ciacha!

  23. Gosia says: 17 stycznia 2013 at 08:20

    och, mogę kawałek? 🙂

  24. Antenka says: 17 stycznia 2013 at 08:59

    boska!
    kocham cytrynowe tarty!:D

  25. gin says: 17 stycznia 2013 at 14:54

    Mmm, wygląda bardzo cytrynowo 🙂

  26. Przysmaki Owocowe says: 20 stycznia 2013 at 20:24

    Wygląda pysznie, uwielbiam cytrynowe smaki. A plasterek na wierzchu wygląda jakby wyciągnięty ze słoiczka ETERNO 🙂

    1. Dusia says: 20 stycznia 2013 at 20:29

      Bo tak dokładnie było 🙂 cytrynka w rumie niczym korona:)

  27. MałgosiaZ says: 13 stycznia 2014 at 18:39

    Popekala..za wysoka temperatura*) polecam 120'

  28. MałgosiaZ says: 13 stycznia 2014 at 18:39

    Popekala..za wysoka temperatura*) polecam 120'

  29. Dusia says: 13 stycznia 2014 at 18:50

    A przepis z książki…Dziękuję Gosiu choć nie wiem czy powtórzę, bo to nie moje smaki 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.