W tym roku wreszcie udało mi się znaleźć kwiaty czarnego bzu z dala od miejskich zanieczyszczeń i przygotowałam dosyć modne w tym sezonie kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Kwiaty są niezwykle słodkie i bardzo aromatyczne.
Więcej przepisów z użyciem jadalnych kwiatów tutaj – cykl biolog w kuchni.
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
kilka gałązek z kwiatami czarnego bzu
jajko
pół szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
łyżeczka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wlać mleko, wodę i wbić jajko – wymieszać trzepaczką.
Dodać mąkę i cukier – połączyć aby powstało gładkie ciasto.
Odstaw ciasto na 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej, umyte i osuszone kwiaty zanurzać w cieście i kłaść na patelnię.
Smażyć na złoto z dwóch stron.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem (łodyżki najlepiej obciąć, bo są gorzkawe).
To musiało smakować niebiańsko 🙂
Ja też się cieszę, bo w tym roku znalazłam w końcu czarny bez 🙂
W tym roku kwiaty czarnego bzu już dawno przekwitły. 🙁
za rok będą znowu 🙂