image_pdfPDFimage_printWydrukuj
W tym roku wreszcie udało mi się znaleźć kwiaty czarnego bzu z dala od miejskich zanieczyszczeń i przygotowałam dosyć modne w tym sezonie kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Kwiaty są niezwykle słodkie i bardzo aromatyczne. 
Więcej przepisów z użyciem jadalnych kwiatów tutaj – cykl biolog w kuchni.
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

kilka gałązek z kwiatami czarnego bzu
jajko
pół szklanki mąki
1/4 szklanki mleka 
1/4 szklanki wody
łyżeczka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wlać mleko, wodę i wbić jajko – wymieszać trzepaczką.
Dodać mąkę i cukier  – połączyć aby powstało gładkie ciasto.
Odstaw ciasto na 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej,  umyte i osuszone kwiaty zanurzać w cieście i kłaść na patelnię.
Smażyć na złoto z dwóch stron.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem (łodyżki najlepiej obciąć, bo są gorzkawe).

3 Replies to “Kwiaty czarnego bzu w cieście”

  1. gin says: 9 lipca 2015 at 12:26

    To musiało smakować niebiańsko 🙂
    Ja też się cieszę, bo w tym roku znalazłam w końcu czarny bez 🙂

  2. WOLNA KUCHNIA ARTYSTYCZNA says: 10 lipca 2016 at 05:09

    W tym roku kwiaty czarnego bzu już dawno przekwitły. 🙁

    1. Dusia says: 11 lipca 2016 at 09:25

      za rok będą znowu 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.