Świeżo, kolorowo, letnio, zdrowo i warzywnie.
Bób z ziemniakami, pomidorami i ogórkami małosolnymi z sosem czosnkowym
ziemniakami
duży pomidor malinowy
ogórki małosolne
kilka liści sałaty karbowanej
świeża bazylia
jogurt grecki
koperki
ząbek czosnku
sól, pieprz
Bób wrzucić do wrzącej wody (wcześniej osolonej) i gotować 15 minut.
W między czasie ugotować też ziemniaki.
Bób przelać zimną wodą, po jakimś czasie wyłuskać nasiona ze skórek.
Na talerzu rozłożyć liście sałaty, dodać pokrojone ziemniaki, pomidory i ogórki małosolne.
Całość posypać świeżą bazylią.
Wymieszać jogurt z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Doprawić solą i pieprzem sos oraz całą sałatkę.