Zapraszam Was na kolejne ciasto z rabarbarem, tym razem w wersji łaciatej :).
Łaciate ciasto z rabarbarem
4 jajka
250 g margaryny lub masła + 2 łyżki oleju
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
łyżka kakao
3-4 łodygi rabarbaru + 3 łyżki cukru
płatki kokosowe (albo migdałowe)
płatki kokosowe (albo migdałowe)
Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki.
Margarynę lub masło utrzeć z cukrem na puch.
Dodawać kolejno po 1 jajku ciągle miksując.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do miski i zmiksować aż ciasto będzie gładkie.
Blaszkę dużą, prostokątną 20×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać 2/3 ciasta na papier, a do reszty ciasta dodać olej i kakao – zmiksować.
Nakładać łyżką w różnych miejscach ciemne ciasto na jasne tworząc łatki.
Rozłożyć rabarbar, a wierzch posypać płatkami kokosa.
Nakładać łyżką w różnych miejscach ciemne ciasto na jasne tworząc łatki.
Rozłożyć rabarbar, a wierzch posypać płatkami kokosa.
Zbliża się lato to i rabarbar króluje w przepisach. Ale nie narzekam! Bardzo lubię, bo kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy zrywało się taki z ogródka, posypywało cukrem i zżerało. 🙂
Piękne wspomnienie, ja rabarbar poznałam dopiero jako dorosła 🙂
To dzisiaj upiekę deserek z rabarbaru , akurat rośnie mi go dużo w ogrodzie 🙂
zazdroszczę rabarbaru z ogródka 🙂 udanych wypieków 🙂 podziel się fotką jak zrobisz
Mmm, musiało smakować bajecznie 🙂
wygląda wysmienicie mniam 🙂