image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Zapraszam Was na kolejne ciasto z rabarbarem, tym razem w wersji łaciatej :).

Łaciate ciasto z rabarbarem

4 jajka
250 g margaryny lub masła + 2 łyżki oleju
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
3-4 łodygi rabarbaru + 3 łyżki cukru
płatki kokosowe (albo migdałowe)
Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki.
Margarynę lub masło utrzeć z cukrem na puch.
Dodawać kolejno po 1 jajku ciągle miksując.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do miski i zmiksować aż ciasto będzie gładkie.
Blaszkę dużą, prostokątną 20×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać 2/3 ciasta na papier, a do reszty ciasta dodać olej i kakao – zmiksować.
Nakładać łyżką w różnych miejscach ciemne ciasto na jasne tworząc łatki.
Rozłożyć rabarbar, a wierzch posypać płatkami kokosa.
Piec przez 40 minut w temp.180 st.C. do tzw. suchego patyczka.
Podawać posypane cukrem pudrem.

6 Replies to “Łaciate ciasto z rabarbarem”

  1. Robert Kozłowski says: 5 czerwca 2017 at 08:00

    Zbliża się lato to i rabarbar króluje w przepisach. Ale nie narzekam! Bardzo lubię, bo kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy zrywało się taki z ogródka, posypywało cukrem i zżerało. 🙂

    1. Dusia says: 5 czerwca 2017 at 08:47

      Piękne wspomnienie, ja rabarbar poznałam dopiero jako dorosła 🙂

  2. Anielska Aniela says: 25 czerwca 2017 at 07:38

    To dzisiaj upiekę deserek z rabarbaru , akurat rośnie mi go dużo w ogrodzie 🙂

    1. Dusia says: 25 czerwca 2017 at 07:53

      zazdroszczę rabarbaru z ogródka 🙂 udanych wypieków 🙂 podziel się fotką jak zrobisz

  3. gin says: 4 lipca 2017 at 13:38

    Mmm, musiało smakować bajecznie 🙂

  4. mari says: 27 lipca 2017 at 09:07

    wygląda wysmienicie mniam 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.