Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na Tłusty Czwartek to zdecydowanie spodoba Wam się przepis na lany chrust. Nie trzeba czekać aż wyrosną drożdże, jak przy pączkach, nie trzeba długiego wałkowania, jak przy faworkach, a smakują świetnie i całkiem sporo zabawy przy ich tworzeniu. 
Lany chrust 
przepis na lany chrust, prosty chrust, proste faworki, prosty lany chrust, jak zrobić lany chrust

 3 jajka
łyżka cukru
200 g mąki 
pół szklanki mleka
łyżka wódki lub octu
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka zmiksować z cukrem, a następnie naprzemiennie dodawać przesianą mąkę i mleko oraz wódkę lub ocet.
Białka ubić na puszystą pianę i wmieszać je delikatnie do masy.
W nakrętce do plastikowej 0,5 litrowej butelce zrobić dziurkę wielkości około 1 cm (lub za radą czytelników polecam butelkę z „dzióbkiem”).
Wlać ciasto do środka, zakręcić butelkę.
W rondlu rozgrzać tłuszcz (do temp. 170 st.C.) i wyciskać niewielkie porcje ciasta przez butelkę (filmik do mini video na moim fanpagu klik).
Po chwili przekładać na drugą stronę, aby z dwóch stron były złote.
Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać posypane cukrem pudrem.

przepis na lany chrust, prosty chrust, proste faworki, prosty lany chrust, jak zrobić lany chrust

przepis na lany chrust, prosty chrust, proste faworki, prosty lany chrust, jak zrobić lany chrust
przepis na lany chrust, prosty chrust, proste faworki, prosty lany chrust, jak zrobić lany chrust
przepis na lany chrust, prosty chrust, proste faworki, prosty lany chrust, jak zrobić lany chrust

4 Replies to “Lany chrust”

  1. Anonimowy says: 1 lutego 2016 at 12:33

    świetnie nadaje się do lania takiego chrustu butelka typu play – z dzióbkiem
    pozdrawiam
    nikajaz

    1. Dusia says: 1 lutego 2016 at 12:48

      Świetny pomysł, dzięki za radę, na pewno następnym razem skorzystam 🙂

  2. Anonimowy says: 5 lutego 2016 at 17:10

    Czy ten chrust wychodzi chrupiący? 🙂
    Pozdrawiam,
    Sylwia

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.