Myśleć różowo.
Uspokajać się.
Lawendowo.
Lody czereśniowe z lawendą
400 gram jogurtu greckiego
100 ml śmietany kremówki 30%
ok. 200 gram czereśni
2 łyżeczki suszonej lawendy
2 łyżki miodu
Czereśnie wydrylować, cześć z nich zmiksować blenderem na mus, a część zostawić w większych kawałkach.
Kremówkę ubić na sztywno i dodać do jogurtu.
Do masy dodać czereśnie.
Dodać lawendę i miód (dałam akacjowy) – można użyć cukru lawendowego, wtedy nie dodajemy już miodu.
Masę wlać do maszynki do lodów, kręcić lody aż powstanie gęsta masa (około 20-30 minut).
Wstawić do zamrażalnika na jakiś czas, aby móc formować gałki.
Jeśli nie masz maszynki – masę włóż do zamrażalnika w pojemniczku, co godzinę miksuj lody w celu pozbycia się kryształków zmrożonej wody, lody będą gotowe po około 4 razie miksowania.
Pyszności! 😀
fantastyczne!:) mniammm
Jak narazie próbuję Twoje czekoladowe, w zamrażalce są 😉 potem przyjdzie pora na czereśniowe <3
obłędny kolor 🙂
Świetny pomysł na lody! ; )
Bardzo ciekawe połączenie i piękne zdjęcia!
Domowe lody i w dodatku z moimi ulubionymi owocami:) Dusiu piękne zdjęcia
Zastanawia mnie tylko dodatek miodu- czy jest konieczny w tym przepisie?
jeśli wystarczy się smak czereśni i jogurtu to możesz zrezygnować, ja lubię słodkie 🙂
lawenda musi dodawać im niesamowitego, tajemniczego aromatu :]
Przyznam szczerze, że lawendę wolę w szafie niż w kuchni, ale lody czereśniowe bardzo i się podobają 😉