Szybka, prosta, ale bardzo smaczna przekąska to łosoś zawinięty w cieście francuskim z dodatkiem żurawiny. Taki skandynawski przepis chciałabym Wam w tym roku zaproponować. U nas był rok temu na stole, świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Łosoś w cieście francuskim z żurawiną

  • 2xopakowanie ciasta francuskiego
  • kawałek łososia 200-300 g
  • opakowanie kremowego serka z ziołami
  • konfitura żurawinowa
  • sól, pieprz
  • jajko

Jak zrobić łososia z w cieście francuskim?

Rozłożyć połowę ciasta francuskiego i wysmarować ją serkiem kremowym. Na wierzchu ułożyć płat łososia, który doprawić solą i pieprzem. Wierzch ryby posmarować konfiturą żurawinową. Przykryć pozostałym ciastem francuskim. Brzegi ciasta podociskać widelcem, a górę można ponacinać ozdobnie. Całość posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec przez 25 minut w temp. 200 st.C.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.