Szybka, prosta, ale bardzo smaczna przekąska to łosoś zawinięty w cieście francuskim z dodatkiem żurawiny. Taki skandynawski przepis chciałabym Wam w tym roku zaproponować. U nas był rok temu na stole, świetnie smakuje na ciepło i zimno.
Łosoś w cieście francuskim z żurawiną

- 2xopakowanie ciasta francuskiego
- kawałek łososia 200-300 g
- opakowanie kremowego serka z ziołami
- konfitura żurawinowa
- sól, pieprz
- jajko
Jak zrobić łososia z w cieście francuskim?
Rozłożyć połowę ciasta francuskiego i wysmarować ją serkiem kremowym. Na wierzchu ułożyć płat łososia, który doprawić solą i pieprzem. Wierzch ryby posmarować konfiturą żurawinową. Przykryć pozostałym ciastem francuskim. Brzegi ciasta podociskać widelcem, a górę można ponacinać ozdobnie. Całość posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec przez 25 minut w temp. 200 st.C.
