Zupełnie zapomniałam Wam kiedyś podać przepis na makaron ryżowy z krewetkami, więc szybko to nadrabiam. Przepisy z krewetkami tutaj.
Makaron ryżowy z krewetkami
200 g makaronu ryżowego
10 krewetek
1 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
mała papryczka chili
3 łyżki masła
szczypiorek
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka miodu płynnego
sól
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Krewetki obrać i oczyścić, imbir pokroić na małe paseczki, czosnek i chili posiekać, szczypiorek drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i imbir, lekko zrumienić.
Dodać krewetki i smażyć 3 minuty doprawiając do smaku solą.
Wrzucić makaron, wlać sos sojowy i miód – wymieszać całość smażąc max. 2 minuty.
Dodać szczypiorek i podawać.
Bardzo ciekawy przepis. Połączenie dla mnie idealne!
Nigdy nie jadłam krewetek 🙂 wstyd! 🙂
Agato, musisz to nadrobić 🙂 ja krewetki uwielbiam 🙂
Lubię takie proste a zarazem wykwintne dania!