3:1. Jeaa.
Ferie.
A potem poprawka.

Malpury – pączki indyjskie
są to smażone kuleczki, chrupiące i podawane z sosem jogurtowo-owocowym

225g mąki (dałam o 150g więcej)
125g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
175 ml mleka
olej do smażenia(w oryginalne ghee)
na sos:
pół szklanki jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki borówek amerykańskich (lub innych owoców)

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem i mlekiem.
Ciasto powinno być gęste na tyle by przylegać do łyżki i nie kapać.
We frytownicy lub garnku rozgrzać olej/ghee.
Nakładać ciasto na łyżkę i zsuwać do oleju, albo formować dłońmi kuleczki.
Smażyć do złoto-brązowego koloru z obu stron.
Gotowe kuleczki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Składniki na sos wymieszać.
Pączki podawać z sosem.

24 Replies to “Malpury-indyjskie pączki.”

  1. Veggie says: 3 lutego 2012 at 20:05

    pączki z sosem, świetny pomysł 🙂

  2. Barbara says: 3 lutego 2012 at 20:06

    Ależ to pysznie wygląda! I z tym sosem.. bajeczne 😀
    Gratuluję ;* Mnie też czeka poprawka, a w ferie praktyki, więc tylko kilka dni wolnych pozostało.

  3. Karmel-itka. says: 3 lutego 2012 at 20:13

    Dusiu, cudowne maluszki! i z takim sosem do towarzystwa. super.
    i widzę po zdjęciu degustatora, że pyszne. oj, z pewnością, z pewnością!

  4. Anonimowy says: 3 lutego 2012 at 20:13

    Takich jeszcze nie jadłam. To magiczne pączki może? Przenoszą smakiem do kolorowych Indii? 🙂 Wierzę, że tak :). Apetyczne. Smakowite :).

  5. slyvvia says: 3 lutego 2012 at 20:14

    Cudownie się prezentują. Nabrałam ogromnej ochoty 😀

  6. blog okularnicy says: 3 lutego 2012 at 20:28

    Paweł widzę zachwycony 😀
    cudny, walentynkowy (?) nowy nagłówek!

  7. Majana says: 3 lutego 2012 at 20:36

    Cóż za pączki, wow! A zdjęcie chłopaka z pączkiem – rewelacja! Widać, jak mu smakują:)
    Pozdrowienia

  8. Tyna says: 3 lutego 2012 at 21:09

    Może się odważę je zrobić, takie fajniutkie;D Pycha:)

  9. Don'tforgettosmile says: 3 lutego 2012 at 21:35

    Jakie małe, słodkie cudeńka ! Pychota 😀

  10. małgo says: 3 lutego 2012 at 22:00

    nie dziwię się, że pączek jest konsumowany z taką błogą miną :))

  11. Sandy says: 3 lutego 2012 at 22:30

    No to będziesz miała misia! Chociaż, jak to mówią, przez żołądek do serca, a pączki z pewnością pyszne 😀

    Z czego poprawka?

  12. Gotuj z nami! says: 3 lutego 2012 at 22:54

    Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis – szukałem ostatnio czegoś w podobie i jest jak znalazł 😉 Nie omieszkam się go wypróbować, hihi 🙂
    Dzięki i pozdrawiam,

  13. Saratelka says: 4 lutego 2012 at 02:26

    Ostatnie zdjęcie najlepiej sprzedaje ten przepis!!! 😀 Fajne pączusie z sosem!

  14. Shyfull says: 4 lutego 2012 at 10:13

    gratuluję wygranej wali z sesją (prawie wygranej, ale 1 poprawka się nie liczy) :))

    chciałabym powiedzieć, że wyglądają smakowicie, ale ostatnie zdjęcie mówi samo za siebie, chyba nikt inny nie zobrazowałby tego lepiej 😉

  15. Dominika says: 4 lutego 2012 at 11:04

    zjadłabym takie teraz ♥

  16. goh. says: 4 lutego 2012 at 11:26

    zapowiada się ciekawie!:))) pozdrawiam:)

  17. Aciri says: 4 lutego 2012 at 11:33

    Ostatnie zdjęcie jest ich najlepszą reklamą:)Powodzenia na poprawce:)

  18. lutka40 says: 4 lutego 2012 at 11:46

    Co za pyszności .Zdjęcia rewelacyjne

  19. andzia-35 says: 4 lutego 2012 at 19:01

    Ale pysznie wyglądają! Ja to już troszkę zapomniałam o nich 😛
    Miłego weekendu!:))

  20. burczymiwbrzuchu says: 4 lutego 2012 at 19:37

    Ulala, takich pączuszków to jeszcze nie jadłam 🙂

  21. Bożena says: 5 lutego 2012 at 07:51

    Wow…jakie piękne zdjęcia…a malpury ..smaczne.prawda?

  22. andzia-35 says: 5 lutego 2012 at 15:36

    Cieszę się, że Ci smakowały:))
    Pysznie wyglądają!

  23. Mama Alergika says: 5 lutego 2012 at 21:59

    Takie Mini pączki a taka Mega smakowitość!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.