Już od dłuższego czasu zbierałam się by
przygotować Wam przepis na marynowanego łososia. Zbliżające się święta
natchnęły do świątecznej wersji marynowanej ryby z buraczkami i nutą
pomarańczy. Marynowany łosoś w buraczkach z pewnością sprawdzi się na wigilijnym
stole. W kolejnych przepisach pokażę sposób na efektowne jego wykorzystanie.
Inne przepisy na łososia:
Marynowany łosoś w buraczkach
gravlax

300 g filet z łososia
sól kamienna
trzcinowy cukier
skórka otarta z pomarańczy
3-4 łyżki tartych buraczków
kieliszek wódki
Umyty i osuszony filet z łososia położyć skórką do dołu.
Natrzeć solą kamienną i cukrem oraz posypać skórką z pomarańczą.
Na wierzch wyłożyć tarte buraczki (można użyć ze słoiczka – użyłam od Żuławskich Smaków) i lekko docisnąć je do ryby. 
Wylać na rybę wódkę, ostrożnie by buraczki nie spłynęły – lekko zawinąć i włożyć do lodówki na 24 do 48 godzin. 
Po tym czasie oczyścić rybę i osuszyć, a następnie kroić w cienkie plastry. 
gravlax
gravlax

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.