Pisałam Wam już nie raz, że jestem prawdziwą miłośniczką łososia, a w tym wydaniu lubię go najbardziej – łosoś w sosie kaparowym to żaden odkrywczy przepis, ale bardzo dobry. Bazowy przepis na łososia w sosie śmietanowym znajdziecie tu – klik.
Łosoś w sosie kaparowym
około 300 g filetu z łososia
cytryna
sól truflowa, pieprz kolorowy, płatki chilli, szafran, kurkuma
300 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki kaparów w occie
biały pieprz
pęczek koperku
Osuszony filet, pozbawiony skóry przekroić na 3 kawałki, które posypać przyprawami i skropić sokiem z połowy cytryny.
W między czasie nastawić wodę na makaron i ugotować do al dente.
Na jednej patelni (najlepiej bez tłuszczu lub z odrobiną masła) usmażyć łososia z dwóch stron po około 2-3 minuty na każdą stronę.
Równocześnie na drugą patelnię wylać śmietankę, dodać kapary i gotować aż zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą i białym pieprzem oraz wsypać drobno posiekany koperek.
Hehe, sledze Twojego bloga od dluzszego już czasu, dlatego tez w koncu przyszla kolej, bym wypowiedzial się w komentarzach 🙂 A chcialbym Ci powiedziec, ze Twoje wpisy naprawdę trzymaja klase oraz pewien poziom, ponizej którego nigdy nie schodzisz 🙂 Masz wielki talent do pisania, to widac 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂