image_pdfPDFimage_printWydrukuj
W kwietniu moi wspaniali Rodzice obchodzili 30-stą rocznicę ślubu i z tej okazji postanowiłam przygotować im przepiękny tort. To było wyzwanie, bo mama powiedziała – ma być różowy i z truskawkami! Lubię się rozwijać, więc postanowiłam po raz pierwszy przygotować krem na bazie bezy szwajcarskiej oraz udekorować tort w falbanki :). Wyglądał zjawiskowo, ale też smakował rewelacyjnie! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam niżej.

Tort z falbankami i truskawkami

(krem na bazie bezy szwajcarskiej)
tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
do nasączenia biszkoptu:
1,5 kieliszka wódki
sok wyciśnięty z cytryny
krem do przełożenia biszkoptów:
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilkanaście truskawek
krem na bazie bezy szwajcarskiej:
450 g miękkiego masła
6 białek
1,5 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka różowego barwnika w żelu
Przygotowanie: białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Zimny przekroić na 3 części, każdy blat nasączyć wódką z sokiem cytrynowym.
 Śmietankę ubić mikserem aby była sztywna.
Wmieszać cukier puder i ekstrakt.
Dodać kilka przekrojonych truskawek, wymieszać – kremem przełożyć biszkopty (pomiędzy blaty wyłożyć plasterki truskawek) oraz rozsmarować krem na wierzchu i bokach tortu.
Przygotowanie kremu na bazie bezy: białka wlać do miski metalowej, dodać cukier i ustawić misę nad kąpielą wodną.
Podgrzewając, cały czas mieszać rózgą białka aż cukier się rozpuści – nie będzie wyczuwalny przy rozcieraniu palcami.
Odstawić do lekkiego ochłodzenia, a następnie ubić całość aż masa będzie sztywna i bardzo gęsta – potrwa to około 10 minut.
Po tym czasie stopniowo dodawać masło po małych kawałkach i miksować dalej (masa może wyglądać na zwarzoną, ale tak ma być) aż krem z rzadszego stanie się naprawdę gęsty.
Dodać ekstrakt, barwnik i wymieszać.
Przełożyć krem do szprycy z tylką łezką i dekorować w falbanki – trzymamy szprycę skierowaną końcówką do dołu, węższa i ostra część końcówki w stronę naszego ciała i wyciskamy falbanki, tak jak na tym filmie – KLIK.
tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy
tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy
tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy
tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy
tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy
tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy

10 Replies to “Tort z falbankami”

  1. Wyborne Smaki says: 7 czerwca 2015 at 13:22

    Pysznie wygląda 🙂

  2. Martyna Jacko says: 7 czerwca 2015 at 17:05

    Piękny! Miło, że znalazłam blogerkę z mojego miasta 🙂 Pozdrawiam!

  3. gin says: 8 czerwca 2015 at 14:11

    Jest przeuroczy!
    Moi Rodzice w tym roku będą mieli 31, może nawet uda mi się coś dla nich przygotować 🙂

    1. Dusia says: 8 czerwca 2015 at 19:06

      Koniecznie zrób, robi efekt a do tego jest pyszniutki 🙂

  4. Jarek says: 8 czerwca 2015 at 16:47

    Czesc 🙂 Bardzo lubie czytac Twoje posty, są swietne, niezmiernie często się w nich odnajduje, lub czerpie z nich inspiracje 🙂 Naprawde, pisz czesciej, bo dzieki Tobie moje dni nabieraja koloru 🙂 A niestety bardzo często jestem z powodu zdrowia uziemiony w domu na kilka dni 🙁 No nic, pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne wpisy 🙂

  5. Anonimowy says: 12 czerwca 2015 at 08:15

    Dusiu,Twoje torty coraz piękniejsze – ten jest idealny:)
    Basia

    1. Dusia says: 12 czerwca 2015 at 08:54

      Basiu, moja kochana czytelniczko z całego serduszka dziękuję 🙂

  6. Zacisze Kuchni says: 13 czerwca 2015 at 12:56

    Ale cudny aż żal go kroić 🙂

  7. Dorota says: 17 czerwca 2015 at 17:43

    Dusiu, Twoja Mama musiała być zachwycona tortem 🙂 Zastanawiam się tylko jaka była reakcja Taty na taki różowy torcik, hihi 😉 Sposób dekoracji piękny, zdarza mi się dość często piec torty ale zawsze przy ozdabianiu nie miałam pomysłu co zrobić, teraz z chęcią poeksperymentuję z różnymi końcówkami 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.