Letnia duchota.
I wielki deszcz.
Maślankowy placek z truskawkami i migdałami
Ciasto:
szklanka maślanki
szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego (przepis)
pół szklanki oleju
Kruszonka:
200 gram mąki
100 gram cukru
100 gram roztopionego masła
+ 500 gram truskawek
płatki migdałów
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i wylać na dużą, prostokątną blache wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą.
Truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół i wykładać na ciasto.
Na owoce wysypać kruszonkę i płatki migdałów.
Piec 40 minut w 170 st.C.
A myślałam że to rabarbar hih 🙂
jak maślankowe to musi być pyszne:)
znam to ciasto, niedawno robiłam i uwielbiam:)
bardzo dobre! jedno z tych ciast, które piekę po raz drugi, trzeci, czwarty…zawsze wychodzi pyszne, a tak mało z nim pracy! 🙂
Jutro miała być drożdżówka a teraz mam dylemat , bo wygląda cudownie.
Rzeczywiście u nas dziś królują te same ciasta!
Pyszne! Maślankowy to ulubiony placek w moim domu 🙂
jak zawsze świetny przepis…już ciepłe ciasto u mnie jest z truskawkami i wiśniami 🙂 mniam
wspaniały przepis… ciepłe ciasto na stole zachwyca wszystkich domowników…proste i smaczne 🙂
Dziękuję -jeśli masz zdjęcie podeślij do galerii czytelników!
jak zawsze świetny przepis…już ciepłe ciasto u mnie jest z truskawkami i wiśniami 🙂 mniam
a ja znam ten przepis w wersji z jogurtem naturalnym – ale jak nie mam to często daję właśnie maślankę albo kefir dlatego wiem, że jest fantastyczne 🙂
Wygląda smakowicie. – musze upiec 😉