Najprostsze ciasto z rababarem bez użycia miksera.
Placek na maślance z rabarbarem
Ciasto:
1 szkl. maślanki
1 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki pszennej
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1cukier wanilinowy
0,5 szkl. oleju
Kruszonka:
200 gram mąki
100 gram cukru
100 gram roztopionego masła
kilka gałązek rabarbaru
200 gram truskawek
200 gram truskawek
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować lub wymieszać łyżkką i wylać na dużą, prostokątną blache wyłożoną papierem do pieczenia.
Potem wyłożyć pokrojony na kawałki rabarbar i truskawki na ciasto.
Składniki na kruszonkę zagnieść i potem wyłożyć na owoce.
Piec ok. 40min w 170st.C.
Oj, kusisz, kusisz 😉 i to bardzo.
wygląda obłędnie. puszysty i delikatny 🙂
Mmmm… Zjadłabym nawet samą tą kruszonkę 😉
U mnie jakoś mało rabarbaru w tym roku…ale truskawki kuszą bardzo w tym połączeniu:)
Mam ciacho rabarbarowe w lodowce. Postanowilam oprzec sie pokusie pieczenia, a tu dostalam w prezencie. Musialo mnie jak widac dosiegnac 🙂
A, Twoje wyglada bardzo dobrze. Zapomnialam powiedziec.
u mnie właśnie rabarbar czeka na przeróbkę ;]
rabarbar i kruszonka bardzo się lubią;)
Ale slicznie kolory sie lacza, i jak kusi !!! Super
smakowite ciacho:)