Najprostsze ciasto z rababarem bez użycia miksera.

Placek na maślance z rabarbarem

Ciasto:
1 szkl. maślanki
1 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki pszennej
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1cukier wanilinowy
0,5 szkl. oleju
 
Kruszonka:
200 gram mąki
100 gram cukru
100 gram roztopionego masła
kilka gałązek rabarbaru
200 gram truskawek
 
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować lub wymieszać łyżkką i wylać na dużą, prostokątną blache wyłożoną papierem do pieczenia.
Potem wyłożyć pokrojony na kawałki rabarbar i truskawki na ciasto.
Składniki na kruszonkę zagnieść i potem wyłożyć na owoce.
Piec ok. 40min w 170st.C.

 

10 Replies to “Rabarbar ponownie.”

  1. Barbara says: 21 maja 2011 at 18:58

    Oj, kusisz, kusisz 😉 i to bardzo.

  2. DaisyDukes says: 21 maja 2011 at 19:02

    wygląda obłędnie. puszysty i delikatny 🙂

  3. slyvvia says: 21 maja 2011 at 20:04

    Mmmm… Zjadłabym nawet samą tą kruszonkę 😉

  4. Trzcinowisko says: 21 maja 2011 at 20:34

    U mnie jakoś mało rabarbaru w tym roku…ale truskawki kuszą bardzo w tym połączeniu:)

  5. katie says: 21 maja 2011 at 22:22

    Mam ciacho rabarbarowe w lodowce. Postanowilam oprzec sie pokusie pieczenia, a tu dostalam w prezencie. Musialo mnie jak widac dosiegnac 🙂

  6. katie says: 21 maja 2011 at 22:22

    A, Twoje wyglada bardzo dobrze. Zapomnialam powiedziec.

  7. Karmel-itka. says: 21 maja 2011 at 22:32

    u mnie właśnie rabarbar czeka na przeróbkę ;]

  8. Panna Malwinna says: 22 maja 2011 at 05:41

    rabarbar i kruszonka bardzo się lubią;)

  9. berrypunch says: 22 maja 2011 at 09:57

    Ale slicznie kolory sie lacza, i jak kusi !!! Super

  10. aga says: 22 maja 2011 at 12:43

    smakowite ciacho:)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.