Moja mama uwielbia bezę, zresztą ja też jestem jej fanką. Niedawno podawałam Wam przepis na egzotyczną bezę z sosem mango, a tym razem napisałam jak zrobić mini bezy pavlova z truskawkami. I wiecie co? Taka forma jest jeszcze lepsza! Nie trzeba męczyć się z krojeniem bezy :).
Mini bezy pavlova z truskawkami
porcja na 12-15 sztuk
składniki na bezy:
- 6 białek
- 300 g cukru drobnego
- łyżka soku z cytryny 1
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
+opcjonalnie barwnik różowy
składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
dodatki:
- truskawki
Jak zrobić mini bezy pavlova?
Przygotuj białka, które muszą być w temperaturze pokojowej. Przełóż białka do metalowej misy i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż białka będą sztywne.
Kiedy białka są sztywne dalej miksując na wysokich obrotach dodawaj łyżka po łyżce cukier, jedna po drugiej, aż poprzednia się rozpuści. Masa powinna gęstnieć i robić się błyszcząca. Jak dodasz cały cukier sprawdź, czy nie czuć w masie cukru, czy wszystko się dobrze roztarło. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksuj do połączenia się składników.
Masę bezową przekładam do worka cukierniczego z tylką 1M i wyciskam na papier do pieczenia około 10 cm okręgi z bezy, niezbyt blisko siebie. Możecie bezy też wyłożyć łyżką na kształt gniazdek. Kilka bez zrobiłam kolorowych z barwnikiem, czyli najpierw do worka cukiernicznego wycisnęłam po długości barwnik, następnie włożyłam masę bezową i wyciskając bezy były dwukolorowe (patrz zdjęcia poniżej). W środku każdej bezy robię niewielkie zagłębienie i podwyższam ranty, aby w to miejsce wyłożyć potem krem. Od dołu do góry boki formuje łyżką.
Bezy wkładam do nagrzanego do temp. 180 st.C. piekarnika z termoobiegiem i natychmiast po włożeniu zmniejszam temp. do 120 st.C. i piekę, a w zasadzie suszę bezę na termoobiegu przez kolejne 2 godziny. Gdyby bezy zaczęła Wam się rumienić można od góry przykryć ją folią aluminiową i np. zmniejszyć temp. do 100 st.C. Po 2 godzinach wyłączam cały piekarnik, ale bezę przez noc zostawiam do rana w piekarniku.
Następnego dnia ubić mascarpone razem z kremówką i cukrem pudrem na sztywno. Krem wykładam dopiero przed serwowaniem ciasta, tak może około godzinę przed. Bezy od razu przełożyć z papieru do pieczenia na talerz, na którym będzie serwowana. Wyłożyć na jej środek krem, a na krem wykładamy owoce, tu truskawki. Gotowe!