image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Knedle ze śliwkami chodziły za mną od jakiś 2 tygodni, ale jakoś czasu brakło, a to ziemniaków nie było, a to trzeba byłoby je wcześniej ugotować żeby ostygły… i wreszcie nastał ten dzień, bo ziemniaki już czekały i śliwki jakby chciały już wpaść w knedle. Także są!

Przepyszne knedle ze śliwkami

knedle ze śliwkami

składniki na knedle ze śliwkami:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200-250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • kilkanaście śliwek węgierek
  • cukier puder + cynamon do podsypania śliwek

do podania:

  • śmietana
  • cukier trzcinowy i odrobina cukru waniliowego
  • cynamon

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

Zacznijcie od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Można to zrobić dzień wcześniej albo 2-3 godziny przed robieniem knedli, bo ziemniaki trzeba wystudzić.

Śliwki umyć, przekroić na pół, ale tak, żeby nie rozpadły się i wyjąć pestkę. Podsypać je cukrem pudrem i cynamonem.

Następnie ziemniaki ugnieść praską dokładnie. Dodać do nich jajka i mąkę oraz sól i zagnieść razem. Mąki najpierw dodajcie mniej, a jeśli ciasto będzie się bardzo kleić to dosypujcie ją stopniowo.

Na tym etapie warto ręce oprószyć mąką i formować kulki w dłoniach trochę większe niż orzechy włoskie. Następnie na dłoni rozpłaszczyć ciasto, wyłożyć na środek śliwke i zawinąć ją szczelnie ciastem formując z powrotem kulkę.

Zagotować wodę z solą. Knedle wrzucać na wrzątek, zmniejszyć płonień, czekać aż wypłyną na wierzch i wtedy gotować około 5 minut. Wyjąć cedzakową łyżką.

Podawać oblane śmietaną z cukrem trzcinowym, waniliowym i posypane cynamonem. Te knedle ze śliwkami są przepyszne.

knedle ze śliwkami
knedle ze śliwkami

Polecam Wam też przepis na knedle serowe z truskawkami.

Po więcej przepisów na pierogi i kluski zapraszam TU.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.