Po poprawce.
Chyba dobrze.
Po dniu pączka.
Czuję się jak pączek.
No dobrze, jak gniazdko.
Bo pączki sztuk 1,5 zjadłam.
A w rekordzie z 8 mam.
Mini gniazdka, czyli pączki hiszpańskie
ok.50sztuk
ok.50sztuk
100g masła
szklanka wody
szczypta soli
4 jajka
olej do smażenia
lukier:
200 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
3 łyżki wody
W garnku zagotować wodę z solą i masłem.
Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka i będzie jednolite.
Odstawić do ostygnięcia.
Wbijać jajka po kolei i miksować.
Przełożyć do szprycy i wyciskać kółka (wielkość zależna od wielkości szprycy)na papier do pieczenia.
Następnie powycinać każde gniazdko oddzielnie z papierem.
Rozgrzać olej w rondlu lub frytownicy do 180st.C.
Partiami wkładać gniazdka do oleju, papierem do góry.
Po chwili papier odchodzi i go wyjąć, a gniazdka smażyć do zezłocenia – ok 4-5min z każdej strony.
Cukier puder utrzeć z sokiem i wodą, lukier powinien być rzadki.
Ostudzone gniazdka polać lukrem.
mniam! te serduszko słodko wygląda 🙂
Dawno już nie jadłam gniazdek, wyglądają pysznie, więc kradnę jedno na spróbowanie 😉
Mam sobie je zapisać na za rok ? 😉
Nigdy takich nie jadłam. Świetnie wyglądają 😀
haha boskie 😀 ja też czuję się jak pączek 😛
Ale łaaadne 🙂 i takie malutkie, na kilka kęsów.
Miałam takie gniazdka upiec, jednak donutów wyszło tak dużo, że dobrze, że jednak odpuściłam 😀
wyglądają pysznie! pewnie smakują jeszcze lepiej
pięknie i romantycznie 🙂
słodkie!
Połączenie Walentynek i Tłustego Czwartku:)
Jak byłam mała to uwielbiałam gniazdka. Te prezentują się wyjątkowo uroczo 🙂
Królestwo za jednego do kawy! 😀
Śliczne i pewnie smakowite!
Za gniazdkami nie przepadam, ale to serducho wygląda prześlicznie. 🙂
Churros! Wyglądają super 🙂
Kocham gniazdka, ale wolę wersję lżejszą, koła alpejskie 😉
ulubione mojego brata 🙂
Ale ładna dziewczyna z Ciebie.. 🙂 Nie widziałam jeszcze tych zdjęć na górze.
Wyglądają pięknie i smakowicie!:)
Gratuluję zdanej poprawki:)
boskie serduszkowe 😉 ja zjadłam jednego :]
Świetne pączki, ślicznie wygląda serduszko 🙂
Urocze te gniazdka 🙂
ja też robiłam tą hiszpańską wersję pączków w tym roku 🙂 niestety mój rękaw cukierniczy nie przetrwał twardości ciasta i nie wyszły mi takie piękne jak twoje – musiałam formować ręcznie…
ale smakowały doskonale, a ponieważ smażone na oleju rzepakowym to zajadałam bez wyrzutów sumienia i obaw o zdrowie 😉
Jakie śliczne serduszka, w sam raz na walentynki 🙂
Jak pomysłowo 😀
Hiszpanski przysmak – ale najlepiej smakuje z goraca czekolada:)