image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Po poprawce.
Chyba dobrze.
Po dniu pączka.
Czuję się jak pączek.
No dobrze, jak gniazdko.
Bo pączki sztuk 1,5 zjadłam.
A w rekordzie z 8 mam.

Mini gniazdka, czyli pączki hiszpańskie
ok.50sztuk


200g mąki

100g masła
szklanka wody
szczypta soli
4 jajka
olej do smażenia

lukier:
200 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
3 łyżki wody
W garnku zagotować wodę z solą i masłem.
Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka i będzie jednolite.
Odstawić do ostygnięcia.
Wbijać jajka po kolei i miksować.
Przełożyć do szprycy i wyciskać kółka (wielkość zależna od wielkości szprycy)na papier do pieczenia.
Następnie powycinać każde gniazdko oddzielnie z papierem.
Rozgrzać olej w rondlu lub frytownicy do 180st.C.
Partiami wkładać gniazdka do oleju, papierem do góry.
Po chwili papier odchodzi i go wyjąć, a gniazdka smażyć do zezłocenia – ok 4-5min z każdej strony.
Cukier puder utrzeć z sokiem i wodą, lukier powinien być rzadki.
Ostudzone gniazdka polać lukrem.

25 Replies to “Mini gniazdka (pączki hiszpańskie).”

  1. kachna says: 17 lutego 2012 at 10:57

    mniam! te serduszko słodko wygląda 🙂

  2. kruszyna says: 17 lutego 2012 at 11:00

    Dawno już nie jadłam gniazdek, wyglądają pysznie, więc kradnę jedno na spróbowanie 😉

  3. kulinarne-smaki says: 17 lutego 2012 at 11:07

    Mam sobie je zapisać na za rok ? 😉

  4. slyvvia says: 17 lutego 2012 at 11:22

    Nigdy takich nie jadłam. Świetnie wyglądają 😀

  5. Siaśka says: 17 lutego 2012 at 11:23

    haha boskie 😀 ja też czuję się jak pączek 😛

  6. Domi w kuchni says: 17 lutego 2012 at 11:50

    Ale łaaadne 🙂 i takie malutkie, na kilka kęsów.

  7. ruda says: 17 lutego 2012 at 11:59

    Miałam takie gniazdka upiec, jednak donutów wyszło tak dużo, że dobrze, że jednak odpuściłam 😀

  8. Dage says: 17 lutego 2012 at 12:22

    wyglądają pysznie! pewnie smakują jeszcze lepiej

  9. Marta @ śniadania says: 17 lutego 2012 at 12:30

    pięknie i romantycznie 🙂

  10. Aciri says: 17 lutego 2012 at 14:20

    Połączenie Walentynek i Tłustego Czwartku:)

  11. Lovelykate says: 17 lutego 2012 at 14:39

    Jak byłam mała to uwielbiałam gniazdka. Te prezentują się wyjątkowo uroczo 🙂

  12. ola says: 17 lutego 2012 at 15:24

    Królestwo za jednego do kawy! 😀
    Śliczne i pewnie smakowite!

  13. Sue says: 17 lutego 2012 at 15:57

    Za gniazdkami nie przepadam, ale to serducho wygląda prześlicznie. 🙂

  14. Sandy says: 17 lutego 2012 at 16:50

    Churros! Wyglądają super 🙂
    Kocham gniazdka, ale wolę wersję lżejszą, koła alpejskie 😉

  15. blog okularnicy says: 17 lutego 2012 at 17:18

    ulubione mojego brata 🙂

  16. Grażyna says: 17 lutego 2012 at 20:07

    Ale ładna dziewczyna z Ciebie.. 🙂 Nie widziałam jeszcze tych zdjęć na górze.

  17. Majana says: 17 lutego 2012 at 20:18

    Wyglądają pięknie i smakowicie!:)
    Gratuluję zdanej poprawki:)

  18. Shyfull says: 17 lutego 2012 at 20:55

    boskie serduszkowe 😉 ja zjadłam jednego :]

  19. Avelina says: 17 lutego 2012 at 22:04

    Świetne pączki, ślicznie wygląda serduszko 🙂

  20. burczymiwbrzuchu says: 18 lutego 2012 at 11:51

    Urocze te gniazdka 🙂

  21. gruszka says: 20 lutego 2012 at 10:09

    ja też robiłam tą hiszpańską wersję pączków w tym roku 🙂 niestety mój rękaw cukierniczy nie przetrwał twardości ciasta i nie wyszły mi takie piękne jak twoje – musiałam formować ręcznie…
    ale smakowały doskonale, a ponieważ smażone na oleju rzepakowym to zajadałam bez wyrzutów sumienia i obaw o zdrowie 😉

  22. agattekh says: 20 lutego 2012 at 17:42

    Jakie śliczne serduszka, w sam raz na walentynki 🙂

  23. Marzena says: 22 lutego 2012 at 20:11

    Jak pomysłowo 😀

  24. Aga Agostini says: 16 stycznia 2013 at 18:28

    Hiszpanski przysmak – ale najlepiej smakuje z goraca czekolada:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.