Letnie smaki.
Wspomnień babcinych.
Obiadów. I zmuszania.
Do maślanki przez dziadka.
Dziś sentyment.
Młode ziemniaki z koperkiem, maślanką i sadzonym jajkiem
1 kg młodych ziemniaków
sól, pieprz
pęczek koperku
1/3 kostki masła
jajko
łyżeczka oleju
odrobinę szczypiorku
szklanka maślanki
Ziemniaki wyszorować, umyć i włożyć do garnka.
Zalać wodą, dodać sól ( łyżeczka na litr).
Gotować do miękkości, po zawrzeniu około 25-30 minut.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło i posiekany koperek, wymieszać ze sobą i przełożyć na talerz.
Na rozgrzanym oleju usmażyć jajko sadzone.
Jajko doprawić solą i pieprzem.
Całość polać maślanką.
My z meżem do takiego dania popijamy kefirek, najlepsze co może byc do młodych ziemniaków.
najlepszy wakacyjny obiad – leciutki i świeży
U mnie w domu rodzinnym też się tak jadło, a ja kontynuuję tradycję. Zamiast maślanki wolę jednak kefir, no i dodatkowo gotuję kalafiora (bo kocham go jeść!)
Jest to najlepszy letni obiad jaki można sobie w kraju nad Łyną wyobrazić.
rewelacyjnie wyglądają:)
Zamiast maslanki cholojec i bylabym zadowolona w 100% 🙂 jeden z najlepszych letnich obiadow 🙂
Uwielbiam takie rzeczy! Pysznie to wygląda:)
Prosto, szybko i przepysznie- takie przepisy lubie najbardziej!
takie ziemniaczki to bym zjadła 🙂
No ja tez to lubię, zimne kwaśne mleko pycha 🙂
Jeden z moich ulubionych piątkowych obiadów 😉
Pozdrawiam!
Wspaniały obiad na lato!:)
A u mnie w domu mama robila zsiadle mleko. Pamietam ten smak 😉