Letnie smaki.
Wspomnień babcinych.
Obiadów. I zmuszania.
Do maślanki przez dziadka.
Dziś sentyment.
Młode ziemniaki z koperkiem, maślanką i sadzonym jajkiem
młode ziemniaki z koperkiem, przepis na młode ziemniaki z koperkiem i masłem, przepis na młode ziemniaki z jajkiem sadzonym, młode ziemniaki z jajkiem sadzonym

1 kg młodych ziemniaków
sól, pieprz
pęczek koperku
1/3 kostki masła
jajko
łyżeczka oleju
odrobinę szczypiorku
szklanka maślanki
Ziemniaki wyszorować, umyć i włożyć do garnka.
Zalać wodą, dodać sól ( łyżeczka na litr). 
Gotować do miękkości, po zawrzeniu około 25-30 minut. 
Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło i posiekany koperek, wymieszać ze sobą i przełożyć na talerz.
Na rozgrzanym oleju usmażyć jajko sadzone.
Jajko doprawić solą i pieprzem.
Całość polać maślanką.
młode ziemniaki z koperkiem, przepis na młode ziemniaki z koperkiem i masłem, przepis na młode ziemniaki z jajkiem sadzonym, młode ziemniaki z jajkiem sadzonym

młode ziemniaki z koperkiem, przepis na młode ziemniaki z koperkiem i masłem, przepis na młode ziemniaki z jajkiem sadzonym, młode ziemniaki z jajkiem sadzonym

13 Replies to “Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym”

  1. Mała kuchareczka says: 12 lipca 2013 at 10:39

    My z meżem do takiego dania popijamy kefirek, najlepsze co może byc do młodych ziemniaków.

  2. navynut says: 12 lipca 2013 at 10:58

    najlepszy wakacyjny obiad – leciutki i świeży

  3. Urszula Jaworska says: 12 lipca 2013 at 11:51

    U mnie w domu rodzinnym też się tak jadło, a ja kontynuuję tradycję. Zamiast maślanki wolę jednak kefir, no i dodatkowo gotuję kalafiora (bo kocham go jeść!)

  4. Wanda Piotrowska says: 12 lipca 2013 at 13:09

    Jest to najlepszy letni obiad jaki można sobie w kraju nad Łyną wyobrazić.

  5. Justyna Bąk says: 12 lipca 2013 at 14:30

    rewelacyjnie wyglądają:)

  6. kuchcikOla says: 12 lipca 2013 at 14:35

    Zamiast maslanki cholojec i bylabym zadowolona w 100% 🙂 jeden z najlepszych letnich obiadow 🙂

  7. KaRla says: 12 lipca 2013 at 14:36

    Uwielbiam takie rzeczy! Pysznie to wygląda:)

  8. duzo sole says: 12 lipca 2013 at 15:29

    Prosto, szybko i przepysznie- takie przepisy lubie najbardziej!

  9. Paulina says: 12 lipca 2013 at 17:54

    takie ziemniaczki to bym zjadła 🙂

  10. Kasia Jurek says: 12 lipca 2013 at 19:43

    No ja tez to lubię, zimne kwaśne mleko pycha 🙂

  11. Misia says: 12 lipca 2013 at 22:22

    Jeden z moich ulubionych piątkowych obiadów 😉

    Pozdrawiam!

  12. Majana says: 14 lipca 2013 at 12:09

    Wspaniały obiad na lato!:)

  13. Kuchenne Zabawy says: 5 marca 2014 at 17:41

    A u mnie w domu mama robila zsiadle mleko. Pamietam ten smak 😉

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.