Ciasto marchewkowe w moim wydaniu, z dodatkiem ananasa robi furorę w rodzinie i wśród znajomych. Muffinki marchewkowe również się sprawdziły, a tym razem postanowiłam przygotować muffinki marchewkowe z jabłkiem z nutą cynamonu na poczęstunek w Domu Kultury (niebawem więcej informacji) i najbardziej cieszyły się powodzeniem wśród małych rączek 🙂
Muffinki marchewkowe z jabłkiem
muffinki marchewkowe, muffinki marchewkowe z jabłkiem, muffinki marchewkowo-jabłkowe

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
pół kostki roztopionego masła
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
marchewka
jabłko
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek i cynamon.
W drugiej mokre: jajka, masło, mleko oraz dodać startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojone w kostkę jabłko.
Zawartość obu misek połączyć i pomieszać chwilę, ważne by pozostały dalej grudki, wtedy ciasto będzie wilgotne, a nie twarde.
Przekładać do formy silikonowej do pieczenia muffinek (użyłam formy do mini muffinek).
Piec 20 minut w temp. 190 st.C. 
muffinki marchewkowe, muffinki marchewkowe z jabłkiem, muffinki marchewkowo-jabłkowe

7 Replies to “Muffinki jabłkowo-marchewkowe”

  1. Majana says: 29 września 2013 at 20:18

    Cudowne muffiny! Jak pięknie wyrosły Dusiu.

  2. Antenka says: 30 września 2013 at 07:51

    ależ słodziaki!:)

  3. Paulina Kwiatkowska says: 30 września 2013 at 08:40

    Takich jeszcze nie jadłam, pyszne:)

  4. Ola says: 30 września 2013 at 09:09

    to te z pewnością zrobią furorę u mnie 😉

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.