Szybkie przekąski i przepisy to coś, co bardzo lubię. Macie sprawdzone szybkie przepisy? Napiszcie w komentarzach, co najchętniej przygotowujecie, gdy najdzie nagła ochotę na coś do przekąszenia – czyli takie przepisy do zrobienia w 5-10-15 minut – zainspirujmy się :).
Wczoraj proponowałam coś na słodko, to dzisiaj na wytrawnie i przekornie, bo muffinki z fetą i kukurydzą – bez użycia miksera, ekspresowe, idealne na ostatki :). Jeśli szukacie więcej przepisów to polecam zajrzeć tu – klik.
Muffinki z fetą i kukurydzą
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po pół łyżeczki soli i pieprzu
łyżeczka bazylii
50 g margaryny Kasi (roztopiona i ostudzona)
3/4 szklanki mleka
jajko
łyżeczka tabasco
około 100 g sera typu feta
około 100 g kukurydzy
słonecznik do posypania
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i bazylią.
W drugiej rozmieszać jajko z mlekiem, margaryną i tabasco.
Zawartość obu misek połączyć ze sobą, chwilę wymieszać łyżką – niezbyt dokładnie.
Do masy dodać pokrojoną w kostkę fetę i odsączoną z zalewy kukurydzę.
Wymieszać łyżką i nakładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.
Wierzch posypać słonecznikiem.
Piec 20 minut w temp. 200 st.C.
uwielbiam takie misz masze!
Coś dla mnie 😀 kukurydza, feta, babeczki mniami….. 😀
pysznie wyglądają:)
A wydawało mi się, że kukurydza nie jest dobrym dodatkiem do ciast 🙂
Ale ładne!
Bardzo ciekawy pomysł! Muszę takie zrobić! Czy są bardzo ostre – dodatek 1 łyżeczki tabasco?
delikatnie ostre – można zrezygnować lub dodać więcej 🙂 co kto lubi
Ile sztuk mniej więcej wychodzi?
8-10 sztuk