image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dzisiaj Tłusty Czwartek – dlatego serwuję dla Was serowe mini pączusie, które można bardzo szybko przygotować na przekąskę, kiedy goście w drodze :). Serowe pączusie są idealnym wypiekiem, kiedy nie mamy czasu na robienie drożdżowych słodkości. Taka karnawałowa, słodka przekąska na pewno wywoła uśmiech po dwóch kęsach. Po więcej karnawałowych przepisów polecam zajrzeć też na stronę mojeciasto.pl.

Szybkie serowe pączusie
serowe pączki, mini pączki, mini pączusie, słodkie pączki, ekspresowe pączki

250 g mąki tortowej
250 g twarogu w kostce (mielonego)
łyżka śmietany
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
5 łyżeczek margaryny Kasi (rozpuszczonej i ostudzonej)
łyżka octu lub spirytusu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Twaróg najlepiej kupić w kostce już mielony, jeśli nie uda się nam takiego dostać to należy go widelcem unieść.
Do twarogu dodać wszystkie pozostałe składniki: mąkę, śmietanę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, ocet lub spirytus (aby pączki nie chłonęły tłuszczu), proszek do pieczenia i sodę.
Wymieszać i zagnieść rękoma na jednolitą masę.
Olej rozgrzać we frytownicy do 170 st. C. lub w garnku – w celu sprawdzenia, czy olej jest nagrzany wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli pojawiają się pęcherzyki wokół niego to olej jest gotowy do smażenia.
Urywać małe kawałki ciasta i w dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać je na olej.
Smażyć partiami, pączusie powinny same się obrócić na drugą stronę – trwa to około kilku minut.
Gotowe pączusie posypać cukrem pudrem przed podaniem.
serowe pączki, mini pączki, mini pączusie, słodkie pączki, ekspresowe pączki
serowe pączki, mini pączki, mini pączusie, słodkie pączki, ekspresowe pączki

7 Replies to “Serowe pączusie”

  1. Joanna Suchocka says: 27 lutego 2014 at 07:09

    Wyglądają pysznie! ja takie serowe lubię najbardziej, smacznego 🙂

  2. Justyna Żak says: 27 lutego 2014 at 08:18

    piękne Ci wyszły:) idealne kształty:D

  3. Becia says: 27 lutego 2014 at 16:30

    jakie równiutkie!

  4. Anonimowy says: 27 lutego 2014 at 17:29

    o jaki fajny przepis na pączusie,koniecznie muszę wypróbować:)
    basia

  5. Shine Rose says: 27 lutego 2014 at 19:54

    A ja postawiłam na pączki z dziurką ale Twoje wyglądają apetycznie . 🙂
    http://blackbibl.blogspot.com/

  6. Jey says: 27 lutego 2014 at 21:04

    pyszne! chyba nawet wolałabym takie niż klasyczne :))

  7. Anonimowy says: 8 lipca 2016 at 11:03

    Zrobiłam i są bardzo dobre. Musiałam dodać trochę więcej mąki bo strasznie kleiło mi sie do ręki nie mogłam nic z tego uformować. Pierwszy raz robiłam coś na głębokim oleju więc moim błędem była za duża temperatura w garnku. Bardzo szybko zrobiły się z zewnątrz brązowe a w środku jeszcze niedosmażone były, no ale to moja wina. Przepis polecam 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.