około 25 sztuk
szklanka wody
20 g cukru
szczypta soli
125 g masła
230 g mąki
6 sztuk jajek (rozmiar M)
cukier puder lub lukier do ozdoby
W garnku zagotować wodę z cukrem i solą, po czym dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Dodać mąkę i łyżką mieszać ciasto przez około 5 minut cały czas podgrzewając garnek (ciasto musi się zrobić się jednolite i kremowe).
Przełożyć do innej miski i zostawić do ostudzenia.
Dodawać po jednym jajku i dokładnie zmiksować, a dopiero potem dodawać następne jajka.
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką (nr 1M) – dobrze sprawdzi się rękaw silikonowy lub z grubej folii.
Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty i na każdy papier wyciskać ciasto na kształt gniazdek.
W garnku rozgrzać tłuszcz (ok. 170 st. C) i włożyć do niego papierem do góry nasze pączki.
Smażyć około 2 minuty – zdjąć papier i przekręcić na drugą stronę pączki.
Układać na kratce i potem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
najlepsze
Muszę w końcu zrobić, bo bardzo takie lubię 🙂
Pierwszy raz takie będę robić. Mam nadzieję, że mi wyjdzie bo wygląda przepysznie.
Trzymam kciuki w razie co pisz przez fanpage:)
Wow 🙂 A potem dieta wodna 😉 dobrze, że mam w domu smaczną i zdrową filtrowaną wodę :))