image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dzisiaj prezentuję Wam przepis, który długo siedział w mojej głowie – przepis na najlepsze gniazdka, czyli pączki wiedeńskie. Rozpływają się w ustach, są puszyste, delikatne i dużo lepsze niż z cukierni – coś pysznego! Proponuję zrobić testy przed Tłustym Czwartkiem, bo chętnie zjecie je dwa razy :). Wybornie smakują na ciepło, ale na drugi dzień też były smaczne. 
Najlepsze gniazdka (pączki wiedeńskie)
około 25 sztuk

szklanka wody
20 g cukru
szczypta soli
125 g masła
230 g mąki
6 sztuk jajek (rozmiar M)
cukier puder lub lukier do ozdoby

W garnku zagotować wodę z cukrem i solą, po czym dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Dodać mąkę i łyżką mieszać ciasto przez około 5 minut cały czas podgrzewając garnek (ciasto musi się zrobić się jednolite i kremowe).
Przełożyć do innej miski i zostawić do ostudzenia.
Dodawać po jednym jajku i dokładnie zmiksować, a dopiero potem dodawać następne jajka.
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką (nr 1M) – dobrze sprawdzi się rękaw silikonowy lub z grubej folii.
Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty i na każdy papier wyciskać ciasto na kształt gniazdek.
W garnku rozgrzać tłuszcz (ok. 170 st. C) i włożyć do niego papierem do góry nasze pączki.
Smażyć około 2 minuty – zdjąć papier i przekręcić na drugą stronę pączki.
Układać na kratce i potem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

5 Replies to “Najlepsze gniazdka (pączki wiedeńskie)”

  1. gin says: 20 lutego 2017 at 14:31

    Muszę w końcu zrobić, bo bardzo takie lubię 🙂

  2. Kamila says: 21 lutego 2017 at 13:59

    Pierwszy raz takie będę robić. Mam nadzieję, że mi wyjdzie bo wygląda przepysznie.

    1. Dusia says: 22 lutego 2017 at 08:05

      Trzymam kciuki w razie co pisz przez fanpage:)

  3. Aga says: 28 lutego 2017 at 20:03

    Wow 🙂 A potem dieta wodna 😉 dobrze, że mam w domu smaczną i zdrową filtrowaną wodę :))

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.