Stocznia Gdańska.
Ostatnie wodowanie.
Zielone dźwigi.
Niebieskie niebo.
Czerwony kadłub.
Naleśniki z pieczarkami i kaszą gryczaną
naleśniki na piwie:
400 ml piwa 
szklanka mleka
300 gram mąki pszennej
2 jaja
pół łyżeczki soli
łyżka oleju
farsz:
2 saszetki kaszy gryczanej
500 gram pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
sól, pieprz
natka pietruszki
Naleśniki przygotować według przepisu – klik.
Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i smażyć razem chwilę na rozgrzanym oleju na patelni.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i dołożyć na patelnię.
Gdy pieczarki będą gotowe doprawić je do smaku solą i pieprzem.
Zdjąć z palnika i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną wymieszać z pieczarkami.
Na usmażone naleśniki wykładamy farsz i dowolnie zawijamy.
Możemy przed podaniem całość podsmażyć jeszcze na patelni.
Do przepisu wykorzystałam kaszę gryczaną Lestello.

I mój Gdańsk – Stocznia Gdańska. 

17 Replies to “Naleśniki z kaszą gryczaną i pieczarkami”

  1. robaszekk says: 4 marca 2013 at 10:22

    Uwielbiam wytrawne naleśniki, ale z kaszą jeszcze nigdy nie próbowałam, nawet nie słyszałam o takiej wersji, więc wysoce prawdopodobne że niedługo je przyrządzę 🙂

  2. Żakiecik says: 4 marca 2013 at 11:26

    Bardzo ciekawy farsz. Będę musiała sama spróbować.

    O, jakoś tak wyszło, że też mnie zawiało na wodowanie. :))

  3. Anonimowy says: 4 marca 2013 at 12:07

    ciekawe nalesniki ;>

  4. BERY says: 4 marca 2013 at 12:10

    musze koniecznie wyprobowac ten farsz ;)Ciekawa jestem smaku:)

  5. Justyna Bąk says: 4 marca 2013 at 13:33

    dobry pomysł na nadzienie:) piękne zdjęcia:)

  6. teenager ;) says: 4 marca 2013 at 14:29

    mniam , pragnę takich pysznych naleśniczków !

  7. blog okularnicy says: 4 marca 2013 at 16:33

    jak ja kocham ten Twój Gdańsk <3

  8. Ela Stokrotka says: 4 marca 2013 at 18:01

    Ciekawe połączenie:)

  9. marionetka says: 4 marca 2013 at 19:30

    wow, jadlam juz pierogi z kasza gryczana ale nalesnikow nigdy…na pewno warto sprobowac :))))

  10. Kasia says: 4 marca 2013 at 19:37

    ciekawy pomysł na farsz , coś innego 😉

  11. Sanna's Land of Illusion says: 4 marca 2013 at 20:04

    uwielbiam naleśniki, mogłabym jeść co dzień. Twoja wersja strasznie mi się podoba 🙂
    Ostatnio właśnie myślałam o Gdańsku. Jeżdżę tam tylko na krótko i głównie do Ikei 😉 Może uda się pozwiedzać wiosną 🙂

  12. gary barbary says: 4 marca 2013 at 22:01

    jak zwykle ładnie :)!
    podoba mi się pomysł z piwem! tego jeszcze nie robiłam 🙂

  13. Duusiak says: 8 marca 2013 at 10:46

    Super polączenie 😉

  14. Justin&Dorothy says: 9 marca 2013 at 21:05

    nalesniki z piwem? oo tego jeszcze nie znałyśmy 😀 Danie musi być pyszne 🙂

  15. nashelly says: 13 marca 2013 at 18:53

    Pyszotka, ostatnio polubiłam wyjątkowo kaszę gryczaną 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  16. Anonimowy says: 5 listopada 2013 at 07:34

    Czekam na piątek i na pewno wypróbuję 🙂 Buziaki kochana!
    Ps. Jestem z Ciebie taka dumna

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.