image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Dzisiaj kolejny wpis z nowymi kulinarnymi miejscami w Trójmieścia.

Fedde Bistro w Gdyni to restauracja z autorską kuchnią Jacka Fedde zlokalizowana w Baltiq Plaza przy ul. Świętojańskiej. Restauracja ma niezwykle przyciągające wnętrze, a w menu królują niesamowite połączenia smaków oraz lokalne produkty.

fot.Tomasz Sagan
Restauracja Magiel znajduje się w nowym Hotelu Almond na ul. Toruńskiej w Gdańsku, ale na historycznych terenach dawnej garnizonowej pralni stąd nazwa. W tym miejscu rządzi life cooking, czyli otwarta kuchnia. Serwowane lunche bywają bardzo oryginalne.
Bagażownia dołączyła do kulinarnych restauracji w Nowym Centrum Sopotu i wyróżnia się kuchnią żydowską. Restaurator Paweł Zyner z powodzeniem prowadzi swoje restauracje w Łodzi, a teraz chce byśmy w Trójmieście poznali te smaki, dlatego planowane jest otwarcie jeszcze jednej restauracji właśnie w tym miejscu.
Tarattoria to kolejny nowy kulinarny punkt w Nowym Centrum Sopotu. Tu znajduje się prawdziwy raj dla smakoszy tart – wiele smaków, wytrawnych i słodkich – można kupić tarty na kawałki, połowę, a nawet całą!
Świnka w trawce pod jabłonką to nowoczesna kuchnia, ale z nawiązaniem do kuchni regionalnej. Dania z grilla, rzemieślnicze piwa i szalone koktajle to wszystko znajdziecie na dole Monciaka.
Malta Food to zapiekanki z pieca na bazie świeżych produktów i dobrego pieczywa. Lokalizacja Targ Drzewny w Gdańsku.
Kult Kebab to nowy wymiaru kebabu w Trójmieście na wzór tego słynnego berlińskiego. Są grillowane warzywa, mięso z Berlina i sos na bazie ayranu. Lokal znajdziecie na Placu Dominikańskim w Gdańsku.
Chochla to mały lokal, ale pełen dobrych zup – hawajska, tajska, pomidorowa i wiele innych dostępnych w przystępnych cenach (od 8 do 12 zł) na Kilińskiego w Gdańsku.
Schopenhauer w pobliżu gdańskiej Motławy na ul. Św. Ducha serwuje amerykański wyśmienite bajgle i gofry w różnych wariacjach na słodko i słono.
Sapore na Tkackiej w Gdańsku kusi włoskimi specjałami w oryginalnych recepturach. Oryginalna włoska pizza, dobry makaron czy prawdziwe tiramisu? Co Was kusi najbardziej?
Pełna Micha to polskie dania, ale też pizza w lokalu na Łódzkiej w Gdańsku, czyli mamy też coś nowego dalej niż centrum. Można tu się najeść do syta za niewielkie pieniądze.
wszystkie niepodpisane zdjęcia są własnością restauracji i pochodzą z ich fanpagów

2 Replies to “Nowe kulinarne miejsca #5”

  1. Feather says: 7 sierpnia 2016 at 17:54

    Akurat byłam niedawno w Sapore, pizza dobra, mimo wszystko wole Sempre :P.
    Jesli chodzi o kompozycje pizz, ciężki wybór jest. Dla smakoszy jak najbardziej, ale dla osoby która lubi klasyke brakuje popozycji jak pizza z samą szynką. Pizza jest według mnie troszkę za sucha i po 10/15 minutach jest twarda jak kamień :P, ale to moje zdanie i opinia 😀

    Pozdrawiam

  2. Anonimowy says: 18 lutego 2017 at 21:47

    To dziwne, że w rodzimych pizzeriach pizze są zwyczajnie niedobre. W Sempre nie zjem już nigdy, bo rukola na placku była spleśniała a menagerka usiłowała mi wmówić że wszystko jest ok, bo to rukola ekologiczna.Buahahaaa. Niestety, lepsze pizze dostaniemy w DaGrasso.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.